Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Манастир Светог Никите Ремезијанског у Вргудинцу свечано прославио своју храмовну славу

Манастир Светог Никите Ремезијанског у Вргудинцу свечано прославио своју храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

Манастир Светог Никите Ремезијанског у Вргудинцу је женски манастир Епархије рашко-призренске у егзилу. Спомен Светог Никите је на дан  Рођења светог Јована Крститеља, 24. јуна/7. јула. Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе у манастиру је служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт уз саслужење: Његовог Преосвештенства Хорепископа хвостанског и барајевског Г.Г. Наума, архимандрита Варнаве (Димитријевића), протојереја-ставрофора Лазара Секулића, протосинђела Јакова (Ћајића), протосинђела Варсануфија (Стошића), протосинђела Евтимија (Милентијевића), протосинђела Хризостома (Јовановића), протосинђела Симеона (Весића), јеромонаха Натанаилa (Ћајића), јереја Добрице Чакаревића, јереја Мирослава Станковића, јерођакона Георгија (Радојичића), јерођакона Симеона (Васића) и јерођакона Павла (Стојановића). Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 150 верника. Многи од њих су се причестили пречистим и животворним Тајнама Христовим.

Након Литургије Владика Ксенофонт је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част светог Никите Ремезијанског принели сестринство манастира и овогодишњи домаћини славе Малиша Томић и Бранка и Небојша Михајловић, сви из Ниша. За наредну годину пријавили су се Предраг и Снежана Крстић из Ниша и Драган и Гордана Илић из Крајковца.

Присутном народу се архипастирском беседом обратио Владика Наум. У својој беседи Владика Наум је најпре говорио о подвизима поменутих великих светитеља Цркве Божије а затим поучио вернике:

“Потрудимо се драга браћо и сестре да у животу своме подражавамо и Светог Јована Крститеља и Светог Никиту Ремезијанског. Свети Јован Крститељ ништа није јео од наше хране, нити је хлеба јео нити вина пио, а ми макар да будемо уздржљиви у храни и да поштујемо заповедне постове које  Црква прописује. Он није носио меке хаљине, а ми макар будимо скромни у одевању, не тражимо скупоцену формирану одећу. Он је носио крст свој и пострадао за Господа а ми макар радосно, благодарно да претрпимо све невоље које Господ допусти ради очишћења наше душе од грехова, ради спасења нашег. Нека би нам Господ дао снаге да носимо крст свој, да и ми животом својим прославимо Господа, да се и ми по изласку из тела нађемо тамо где су данас Свети Јован Крститељ и Свети Никита Ремезијански, да са њима и са свима светима славимо Тројединог Бога нашег Оца и Сина и Светога Духа кроза све векове и сву вечност. Амин.“

Уследила је трпеза љубави у току које је изведен пригодан програм од стране верника из манастира Светог архангела Михаила из Ниша и хора “Преподобни Јустин Ћелијски“ из Барајева.

Инфо служба

 

Све беседе Владике Наума налазе се овде.