Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Манастир Преображења Господњег у Леушићима свечано прославио своју храмовну славу

Манастир Преображења Господњег у Леушићима свечано прославио своју храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

У манастиру Преображења Господњег у Леушићима, 19. августа, свечано је прослављена храмовна слава Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт уз саслужење Његовог Преосвештенства Хорепископа новобрдског и панонског Г.Г. Максима, Његовог Преосвештенства Хорепископа хвостанског и барајевског Г.Г. Наумаи више свештенослужитеља епархије. Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 200 верника из разних крајева наше отаџбине. Многи од њих су се причестили Пресветим и Животворним Тајнама Христовим.

Након Литургије Владика Ксенофонт је најпре извршио чин освештања грожђа а затим и чин резања славског колача и благосиљања жита које су принели сестринство манастира и овогодишњи домаћини славе: јереј Славен Стевановић са породицом из Руменке и Војкан Зечевић са породицом из Краљева. За наредну годину пријавили су се: Ранко и Јасмина Шкркић из Крагујевца, Драгица Маљм са Космета и Славица Варикинац из Сремчице.

Потом се окупљеном народу архипастирском беседом обратио владика Наум. У својој беседи владика је најпре говорио о празнику Преображења а затим је поучио народ:

“Потребно је да верујемо у Господа Исуса Христа и да живимо у Његовој светлости. А како се живи у Христовој светлости? Тако што се врше заповести Његове, што се човек истрајно бори са својим страстима и греховним жељама. Тако што душу своју непрестано пере, мије Божанском светлошћу. Тело се пере водом, а душа „млазевима“ Божанске светлости. Ето, вера један велики млаз Божанске светлости, ето молитва такође, ето пост, ето уздржање, ето љубав, ето смирење, ето кротост, све су то „млазеви“ Божанске светлости које мију душу, драга браћо и сестре. Бити у светлости Христовој значи бити мудар као змија и безазлен као голуб. Како је то мудра змија? Змија у опасности најпре чува своју главу. Тако смо и ми дужни у опасностима да најпре чувамо своју веру. То је глава духовног живота. Без вере немогуће је угодити Богу, сјединити се са Њим, ући у Живот вечни. Вера – мајка свих хришћанских врлина. Вера – светлост која зрачи из сваког хришћанина. Вера – велики дар Божији који се даје онима који у молитви траже и труде се у испуњавању заповести Господњих.
Познајмо Бога вером својом и животом својим. Будимо у заједници са Господом, Господ ће нам дати сва Небеска блага, даће нам Господ оно што око не виде и ухо не чу и у ум човеку не дође, оно што је Господ припремио онима који Га љубе.
Нека би дао Господ да ми заиста будемо деца Светлости, да и овде достигнемо високу духовну гору Тавор, а то је драга браћо и сестре, место вере Петрове, нада Јаковљеве и љубави Јованове. А по изласку из тела да се нађемо на Небеском Тавору, да тамо са свима светима говоримо као апостол Петар што је говорио на Тавору: „Добро нам је овде бити“, а то значи добро је гледати славу Божанску, лице Божије, добро је славити и величати Свесвету Тројицу Оца и Сина и Светога Духа кроза све векове и сву вечност. Амин.“

Празнично славље настављено је трпезом љубави. У току трпезе љубави приређен је пригодни програм од стране верника при овој предивној катакомби.

Инфо служба

 

Све беседе владике Наума налазе се овде.