Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прослава празника Покрова Пресвете Богородице у манастиру Свете Тројице у Кули

Прослава празника Покрова Пресвете Богородице у манастиру Свете Тројице у Кули

Print Friendly, PDF & Email
На празник Покрова Пресвете Богородице, 14. октобра, Његово Преосвештенство Епископ рашко–призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Свете Тројице у Кули. Епископу Ксенофонту су на Литургији саслуживали: Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим и више свештенослужитеља епархије. Литургији је присуствовало око стотину верника. Неки од њих су се причестили пресветим и животворним Тајнама Христовим.

Овај предивни празник је уједно и прва монашка слава овог манастира те је владика Ксенофонт извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које је у част празника Покрова Пресвете Богородице принео владика Максим са манастирским братством.

Потом је Владика Ксенофонт уручио захвалницу Урошу Весићу за исказану делатну љубав у борби за очување чистоте светог Православља.

Архипастирском беседом присутном народу обратио се Владика Ксенофонт. Владика је најпре говорио о Пресветој Богородици, а затим закључио:

„Својим молитвама нас штити, својим молитвама гњев Божији ублажава иако смо га добро заслужили, и ко би се од људи спасио, ко би се по дјелима својим спасио да није заступништва светих анђела, светитеља и угодника Божијих и прије свега и надасве Пресвете Богородице, часније од херувима и славније неупоредиво од серафима.

За духовну борбу духовне вјенце ћемо и добити, а ти су вјенци и највећи јер су они у Царству небеском, они вјенци које око не видје и ухо не чу и у срце човјеково не дође, то је оно што је Бог припремио свима онима који га љубе а благодаћу Божијом и заступништвом небеске Пресвете Богородице да то сви и заслужимо. Амин. Боже дај.“

Након Свете Литургије уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба