Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Свети апостол Јаков свечано прослављен у Темској

Свети апостол Јаков свечано прослављен у Темској

Print Friendly, PDF & Email
На дан празновања Светог апостола Јакова, 5. новембра, његово Преосвештенство епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт служио је свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Антонија Великог у Темској, поводом имендана протосинђела Јакова, настојатеља поменутог манастира. Владики су саслуживали протосинђел Јаков (Ћајић), протосинђел Софронија (Ердељан), јеромонах Натанаило (Ћајић), јереј Ивица Тасић и јерођакон Георгије (Радојичић).

По завршетку Свете Литургије Владика Ксенофонт је обавио чин резања славског колача и благосиљања кољива које је у част свог небеског заштитника Светог апостола Јакова принео протосинђел Јаков.

Владика Ксенофонт је у својој архипастирској беседи поучио присутне вернике:

„Шта је могао праведник, истински праведник, истински угодник Божији него да позове народ да у Христа вјерују да за Христом иду. Као што ће сваки истински угодник Божији и сваки истински праведник Божији да нас позове, да нас позива да идемо за Христом, али не само да каже идите ви за Христом, него да ћемо сви заједно, да ће и такав праведник за Христом поћи. А имали смо примјер, браћо и сестре, нашега дивнога старца, владике Артемија, који нас није само поучавао Царству Небеском и није само говорио као што многи учитељи говоре, из многих уста чућете исправне поуке и исправне ријечи, али не само што треба устима поучити него треба и животом посвједочити, а то смо имали нашега дивнога старца да се у њега угледамо. Да не каже неко лако је било живјети у та давна времена, лако је било апостолу Јакову проповједати Христа васкрслога кад је сам био очевидац, кад је и сам био чудотворац, кад је са Господом ишао у Египат, бјежао са Пресветом Богородицом и Јосифом и видјео она чудеса која Господ у Египту при бјегу свете породице видје, кад је видјео она дивна чудеса која је Господ чинио за живота свога, како је мртве васкрсавао, како је демоне изгонио, како је недуге од људи тјерао. Па лако је било њему вјеровати, има ли данас таквих људи? Има, браћо и сестре, кажем у роду нашем од тог апостолскога дана па до дана данашњега кроз род хришћански, кроз род наш српски када смо се усиновили Светим Јеванђељем у Цркву Божију и у роду нашем појављивали су се светитељи. Па ето и пред очима нашим имали смо дивнога старца који је свједочио Свето Јеванђеље рјечима својим, исповједничком вјером својом и животом својим. Нека нам такви примјери светих Божијих људи буду свјетила којим ћемо ићи у Царство Небеско.

Љубимо Господа, браћо и сестре, да би Господ нас љубио, да бисмо се тако могли сви заједно наћи у Царству Небескомe. Амин. Боже дај.“

Празнично славље настављено је трпезом љубави коју је заједно са својим братством и парохијанима припремио домаћин славе и настојатељ ове благодатне катакомбе протосинђел Јаков.

Инфо служба