Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прослава Преподобног Максима Исповедника у Кули

Прослава Преподобног Максима Исповедника у Кули

Print Friendly, PDF & Email

Великог светилника Цркве Божије и великог поборника Православља, Преподобног Максима Исповедника, Света Црква прославља 21 јануара/3. фебруара. Овај дивни угодник Божји је небески заштитник Његовог Преосвештенства Хорепископа новобрдског и панонског Г.Г. Максима. Спомен Светог Максима Исповедника свечано је прослављен у манастиру Свете Тројице у Кули Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт. Владики Ксенофонту су на Литургији саслуживали: Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим и више свештенослужитеља епархије. Литургији је молитвено присуствовао Његово Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум као и бројно монаштво епархије и око 150 светосаваца. Неки од њих су се причестили пресветим и животворним Тајнама Христовим.

Након Свете Литургије Владика Ксенофонт је обавио чин резања славског колача и благосиљања жита које је у част Преподобног Максима Исповедника принео Владика Максим.

Својом архипастирском беседом верном народу обратио се Владика Ксенофонт. Говорећи о дивним и великим светитељима, који се прослављају у месецу у јануару по старом календару, који су били храбри борци за веру православну поучио је присутне вернике:

„Као што нас учи Св. Јован Златоусти да када неко крене путем безбожне јереси тешко се враћа назад на пут правде, на пут православни. То нам свједоче многи и многи примјери из историје Цркве да се на прсте могу пребројати јеретици, поготово ти предводници јереси. Друго су они који су заведени били и нису добро разумјевали, па се дешавало да у одређено врјеме можда и они одступе од православног учења, да подржавају јерес, као што се рецимо десило са Св. Герасимом Јорданским, но када га Бог научи, када би просвјетљен врати се и исповједи вјеру православну. Али они јересоначалници, они који су срцем и душом и устима исповједали јерес ријетко су се када враћали у Цркву православну, ријетко су се када одрицали.

Оно што ми знамо да ћемо вјеру православну да чувамо, да исповједамо угледајући се на ове дивне светитеље Божије који су били спремни да до крви пострадају само да се не одрекну вјере православне и Цркве православне.
Нека би Бог био милостив свакоме од нас, али свакоме од нас са надом и са чврстом ријешеношћу и одлучношћу да исповједамо вјеру православну, да не кваримо ништа од тих Божанских догмата које су нам Свети оци оставили јер видимо да не треба Бога исповједати само у добру, не треба Бога исповједати само у угодностима, него Бога и вјеру православну треба исповједати и у прогону и у егзилу као што је наш свети старац исповједао и није се дао поколебати никаквим јеретичким заблудама и замкама. Поучавајмо се, дакле, примјерима ових дивних свјетилника Божијих, дивних светитеља Божијих данас поготову у овај дан Светога Максима Исповједника великога, великога, великога свјетилника, великога богослова, великога учитеља, великога подвижника који би спреман и до смрти пострадати за Господа свога, за Цркву Његову и за учење православне Цркве.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне. Овом приликом присутном монаштву и верном народу пригодном беседом обратио се Владика Максим.

Инфо служба

 

Све беседе Епископа Ксенофонта налазе се овде.