Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Свети Никола – Љуљаци

Свети Никола – Љуљаци

Print Friendly, PDF & Email

Благодат Божија изливана молитвама светог Николаја на велики и свети дан када Црква усрдно и молитвено празнује његов свесвети спомен, зарадовала је, онебесила је и духовно укрепила душе многих верника, светосаваца, сабраних у Љуљачкој обитељи. Овај дан можемо с правом назвати једним од највећих хришћанских празника у српском народу. Разлог томе је што највећи број благочестивих Срба овог великог угодника Божијег, светог Николаја Чудотворца, прославља као своје крсно име. Будући да остатак нашег народа одлази на славе код својих пријатеља, рођака и кумова, то само по себи показује да цео српски, православни род учествује у прослављању спомена овог великог светилника Цркве Христове.

Као што је пресјајни лик овог светитеља Божијег преукрашен небројеним еванђелским, христоликим врлинама, то је и празник овог светитеља подједнако украшен благодатно-молитвеном утехом коју Господ својој Цркви дарује на заступништво светог Николаја. Прослава светог Николаја у Љуљачком манастиру као крсне славе Његовог Преосвештенства Епископа рашко-призренског и косовско-метохијског у егзилу г.г. Артемија, као и многих монаха, монахиња и верника, управо је потврдила претходно наведену истину о спомену овог Светитеља. Љуљачка обитељ је на дан светог Николаја, као и иначе, сабрала многе благочестиве и христочежњиве душе на духовну гозбу и укрепљење.

Радост великог празника светог Николаја умножена је и рукоположењем јерођакона Платона, сабрата Љуљачке обитељи у чин јеромонаха, на светој архијерејској Литургији, коју је служио Његово Преосвештенство, уз саслуживање десетак свештеника и свештеномонаха и неколико јерођакона.
Након свете Литургије приређен је славски ручак на коме је, посебно овог дана, владика Артемије био љубазни домаћин, угостивши, заједно са осталим монасима који славе светог Николаја као крсну славу, све који су тога дана дошли на свету Литургију у Љуљаке.

На самој славској трпези, после предивног појања монахиња, свима се обратио владика Артемије захваливши се присутним што су својим доласком увеличали овај светли празник и изразивши своје велико задовољство и благодарност Богу на томе.

На слави владике Артемија, између осталих, била су и браћа са страдалног Косова и Метохије. Присутнима се у име придошлих са Косова обратио господин Марко Јакшић, појаснивши појединости везане за ситуацију на северу Косова и тамошњој борби Срба за опстанак на својим вековним огњиштима, завршивши своје излагање са надом да ће се владика Артемије вратити на Косово и Метохију, скупа са својим монаштвом, у древне светиње.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.