Почетна / АУТОРИ / Архимандрит Симеон / Aрхим. Симеон: НЕДЕЉА ПРАВОСЛАВЉА У ПИРЕЈСКОЈ МИТРОПОЛИЈИ (видео)

Aрхим. Симеон: НЕДЕЉА ПРАВОСЛАВЉА У ПИРЕЈСКОЈ МИТРОПОЛИЈИ (видео)

Митрополит Пирејски Серафим, на светој Архијерејској Литургији у Недељу Православља, у Катедралном храму Свете Тројице, одликовао је Златним Крстом Светог Спиридона оне који се сматрају вођама анти-екуменистичке борбе у Православљу данас – Протопрезвитера Теодора Зисиса и Протопрезвитера Георгија Металиноса. Уз њих  одликован је и председник Православног удружења Козма Фламијатски г-дин Лаврентије De Georgio.

Уручујући им ордење Митрополит Пирејски Серафим нагласио је да Митрополија „истиче ова лица у свести Православља, како би они постали путокази и камени међаши у страшним превирањима нашег времена, у кварењу православног умовања и деградирању и потцењивању Истине живога Бога“.

Током Литије са иконама, у част победе Православља над јересима, Митрополит Пирејски Серафим анатемисао је и савремене јереси Папизма, Протестантизма и свејеретичког Екуменизма:

„Канонски непостојећем и отпалом јересијарху Папи и Патријарху Старога Рима Бенедикту 16-ом, и свима који са њим опште – Анатема, Анатема, Анатема

Мартину Лутеру, Јовану Калвину, Урлиху Цвинглину и Ерику Осмом нечастивом цару, и свима који су са њима створили јеретичке фракције Протестантизма – Анатема, Анатема, Анатема

Свима који одричу и хуле на Пресвету, Једносушну, Нераздељиву и Животворну Тројицу, Рабинима Јудаизма, Исламистима и члановима Jеховиних Сведока – Анатема, Анатема, Анатема

Свима који одричу Четврти, Пети, Шести и Седми Васељенски Сабор, Монофизитима, Монотелитима и Моноенергитима – Анатема, Анатема, Анатема
 

Свима који проповедају и шире свејерес Међухришћанског и Међурелигијског Синкретистичког Екуменизма – Анатема, Анатема, Анатема“

 

Убрзо након изрицања ових анатема огласио се римокатолички бискуп са Тиноса Николај, отвореним и подужим писмом „свим људима добре воље“, видно погођен анатемом изреченом актуелном Папи Бенедикту 16. Писмом које је лишено сваког садржаја, испуњеним сентиментализмом, моралисањем, непрекидним позивањем на љубав. Заправо, писмо непрекидно понавља само – љубав, љубав, љубав… Нешто као и беседе викарног Епископа Теодосија Шибалића, које су се увек сводиле само на једно – љубав, љубав, љубав… и сентиментализам, сентиментализам, сентиментализам…

Завршавајући своје писмо бискуп Николај изнова позива на међусобну љубав, наглашавајући да ће тако „Црква Христова поново стећи многоцено јединство које је изгубила“!

Црква, међутим, није изгубила јединство! Јер већ више не би била Црквом! Црква и даље јединство поседује, јер је Једна и Јединствена, сагласно и Символу Вере – Верујем у Једну, Свету… Цркву! Не у подељену, не у нејединствену, не у две, или пет, или сто! Него у Једну! И Једна и Јединствена биће до свршетка века.

Римокатолици, заправо, негирајући нестворену благодат Божију, негирају истинско општење створеног и нествореног, Бога и човека, и самим тим негирају и сам појам Цркве.

Какво општење може бити остварено са њима, каква заједница, какво уједињење, какво јединство!

О каквом то јединству причају Екуменисти, са Римокатолицима, и осталим јеретицима разних фела? О каквом то јединству учи Епископ Буловић? Шта то спремају у Нишу 2013? Али српски народ не прихватa унију са Папом, нити оно што му спремају од Папе прстеновани Епископи Српске Цркве.

Одговарајући на неке од оптужби које су уследиле након изрицања анатема, Митрополит Серафим наглашава да анатеме представљају, поготово у нашем времену потирања свих разлика и надирања синкретизма „изузетан одбрамбени механизам и васпитно средство за осигурање православне самосвести и истине“.

Папизам, наводи Митрополит Серафим, „није Црква Христова него злославље и јерес“ и додаје да то не тврди по сопственом надахнућу, него да то представља вековима „утврђени став Недељиве Православне Католичанске Христове Цркве“.

Одговор је упутио Митрополит Пирејски и римокатоличком бискупу Николају, у коме је супериорно разобличио заблуде и јеретичка учења Римокатолика.

Архимандрит Симеон

{vimeo}38152418{/vimeo}

{gall}galerije/pirejski_04032012{/gall}