Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Велики Четвртак у Барајеву

Велики Четвртак у Барајеву

Print Friendly, PDF & Email

На Велики Четвртак Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски г.г. Артемије служио је Архијерејску Литургију Светога Василија Великог у Барајеву, уз саслуживање свештеномонаха и свештенођакона Епархије рашко-призренске у Егзилу.

На Велики Четвртак Господ нас чини сведоцима великог сусрета праобраза са самим Творцем.

Богослужење Великог Четвртка истовремено напомиње о почетку страдања Христа због Јудине издаје, као и на тајанствену радост Светог Причешћа.

Овој служби присуствовао је велики број верника, а јеромонах Јован Узелац је припремио славски колач у част великог Светитеља Јована Лествичника, по коме носи име. Писац чувене „Лествице“ дошао је на Синајску Гору као шеснаестогодишњак и ту остао до своје 80 године, када је и скончао.

Барајевска братија је припремила и Трпезу љубави, као мало уздарје свим верницима који су данас дошли да у молитвеном духу дочекају и Велики Петак и Свето Васкрсење Христово.

У предвечерје Великог Петка Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренск г.г. Артемије, уз саслуживање свештеномонаха и свештенођакона из манастира Љуљаци, служио је јутрење Великог Петка, на коме се чита дванаест Јеванђеља.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.