Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Двадесетдруга недеља по Духовдану у Леушићима

Двадесетдруга недеља по Духовдану у Леушићима

Print Friendly, PDF & Email

„Рече Господ: човек неки беше богат, који се облачаше у скерлет и свилу, и весељаше се сваки дан сјајно. А бејаше један сиромах, по имену Лазар, који лежаше пред његовим вратима гнојав. И жељаше да се насити мрвама које падаху с трпезе богатога; но и пси долажаху и лизаху гној његов. Ово је страшна слика земаљске неједнакости. Но, почекајте, доцније ћемо видети још страшнију слику небеске неједнакости.

Каква противположност: на једној страни богаташ, одевен у скерлет и свилу, а на другој просјак, одевен у ране и гној! На једној страни човек коме чине друштво људи слични њему: богати, сити, одевени и весели; на другој страни човек коме једино пси чине друштво! На једној страни богатство, здравље и ситост до преситости; на другој страни чемерна беда, болест и глад!

На једној страни урнебес од песме игре и смеха; на другој страни ћутљиво чекање на мрве хлеба, и ћутљиво посматрање течења гноја из свога тела, и ћутљиво чекање смрти! Ћутљиво и стрпљиво – јер се не каже, да је Лазар искао помоћи, нити викао као други просјаци. Он је у својој глади само желео мрве испод стола богаташева и ћутао је. Он је срцем разговарао с неким, но језиком ни с ким. Но шта и да говори језиком о својој беди, кад је цело тело његово, окружено псима, јасније о томе говорило, него сви језици на земљи“?

Двадесетдругу недељу по Духовдану, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Леушићима, уз саслуживање протосинђела Варнаве, протосинђела Иринеја, јерођакона Дамјана и Паладија.

Верни народ се окупио у великом броју, да се и ове недеље Богу помоли на Светој Литургији са својим Епископом и духовним Пастиром.

У својој надахнутој беседи Владика Артемије је истакао: „Одавде сви полазимо и морамо поћи. Где ћемо се тамо наћи, зависи од тога како смо овде проживели. Ако смо били слични богаташу, и своје богатство, своје имање сматрали само својима, користили само за своја уживања, онда тешко нама! Ако смо били милостиви као што је Господ рекао: „Будите милостиви као што је Отац ваш Небески“, ако смо своје богатство које нам је Бог дао схватили, зато да њиме помажемо друге: невољнике, ближње своје, да чинимо добро онима којима је потребно, онда уствари припремамо себи место у наручју Аврамовом. Ето у та три случаја, та три места, садржана је сва историја рода људскога, од Адама па до последњега човека. И историја свакога човека понаособ, и моја и твоја, и свакога човека зависно како овај живот употребљавамо.

Нека би Господ дао да веру Његову, веру Православну, чувамо и сачувамо неукрњену, неупрљану, онако како су нам предали наши Свети Оци, како нам је предао наш Свети Сава, да би смо када пођемо одавде проживевши на земљи богоугодно, да би смо се нашли и ми у наручју Аврамовом у месту блаженства, а не у месту мучења“.

На крају Свете Архијерејске Литургије уприличена је трпеза љубави, коју је припремила настојатељица мати Варвара са својим сестрама у Христу.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.