Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Празник Пресвете Богородице Тројеручице на Златибору

Празник Пресвете Богородице Тројеручице на Златибору

„Икона Тројеручица је, према предању, исцелила руку Светог Јована Дамаскина када му је она одсечена по заповести дамаског калифа. Свети Јован Дамаскин се наиме како писмима тако и речима борио против иконобораца, али је међутим био оклеветан и неправедно кажњен.

Исцелила га је Пресвета Богородица, док се пред овом њеном иконом ожалошћен молио. Он је из благодарности за учињену милост придодао њеном лику трећу руку, по чему је она добила име Тројеручица.“

На празник Пресвете Богородице Тројеручице, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, извршио је чин освећења новосаграђене Цркве у Мушветама на Златибору, посвећеној Пресветој Бородици Тројеручици.

Након освећења храма Епископ Артемије служио је Свету Архијерејску Литургију, уз саслуживање свештеномонаха и свештенођакона Епархије.

Домаћини славе поред протосинђела Ксенофонта били су брат Милија Тановић и сестра Видосава Томовић.

Залог славског колача за следећу годину, преузели су брат Дејан Јованетић и брат Милорад Борисављевић из Ужица. У својој беседи Епископ Артемије је поменуо оне који су помогли да се овај храм Божији сагради:

„Много би нам времена требало ако би наводио имена свих оних којима треба заблагодарити за њихову помоћ. Али ако ми не можемо да их набројимо знамо да их Господ све зна по имену и зна шта су они учинили и Господ ће им то стоструко узвратити. Али не можемо да не поменемо бар неке од њих. То је пре свега госпођа Боса из Београда која је даровала овде своје имање да се отвори катакомба православне Цркве Божије светосавске у нашем народу и у нашој држави овде. Она је то дала и поклонила у славу Божију а моји монаси који су овде одређени да живе и да раде, они су се потрудили нарочито са оцем Ксенофонтом на челу да то дело Божије приведу крају“.

После духовног окрепљења, сви присутни су се и телесно укрепили на трпези љубави.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.