Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Преображењски манастир у Леушићима свечано прославио своју храмовну славу

Преображењски манастир у Леушићима свечано прославио своју храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

Преображењу Господњем посвећен је женски манастир епархије рашко-призренске у егзилу у Леушићима код Горњег Милановца. И ове године манастир је свечано прославио своју храмовну славу. На сам дан храмовне славе, 6/19. августа, Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије уз саслужење: Његовог Преосвештенства хорепископа старорашког и лозничког Г.Г. Николаја, архимандрита Варнаве (Димитријевића), архимандрита Пантелејмона (Јовановића), протојереја Радосава (Спасојевића), јеромонаха Јакова (Купрешка), јеромонаха Мартинијана (Ђурђевића), јеромонаха Никодима (Малешевића) и јерођакона Паладија (Матића). Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 400 верника из разних крајева наше отаџбине. Многи од њих су се причестили Пресветим и Животворним Тајнама Христовим.

Након Литургије Владика Артемије је најпре извршио чин освештања грожђа а затим и чин резања славског колача и благосиљања жита које су принели сестринство манастира и овогодишњи домаћини славе: Радиша Савић из Земуна и Зоран Перазић из Београда. За наредну године пријавила се Југослава Ђорђевић из Крагујевца.

Пригодан тренутак манастирске славе Владика Артемије је искористио за доделу захвалница добротворима манастира Живку Милосављевићу из Леушића и Дејану Марковићу из Горњег Милановца, за испољену делатну љубав у борби за очување чистоте светог Православља и за ревност према храму Божијем и његовом благољепију.

Потом се окупљеном народу архипастирском беседом обратио владика Николај. У својој беседи владика је најпре говорио о празнику Преображења а затим је поучио народ: “Да се преображавамо свакога дана и свакога тренутка чинећи добра дела, молећи се Богу, постећи, исповедајући грехе своје, кајући се за грехе своје. Да очистимо срца своја, да се уздигнемо на висину чистоте срца, да умиримо савест нашу, да покајањем умијемо савест нашу, да умијемо сво биће наше, да се стално и сваког дана преображавамо, да се трудимо да будемо прави православни хришћани. Да од грехољубивих постанемо богољубиви, да од немарних постанемо ревносни, да од оних који спавају постанемо будни и спремни на слављење Бога, јер овај празник нам говори да је наше живљење на небесима.“

Празнично славље настављено је трпезом љубави. У току трпезе љубави приређен је пригодни програм од стране верника при овој прелепој и благодатној катакомби.

Инфо служба