Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Митровдан прослављен у Љуљацима

Митровдан прослављен у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

„Свети Димитрије био је за живота војвода Солунски, и остао је то по смрти. Његово присуство у Солуну људи су осећали нарочито приликом великих беда. Он заштићава град, отклања невоље, одбија завојеваче, и помаже свакоме ко његово име призове. Ево једног дивног случаја његове необичне помоћи људима у беди. Једном нападоше варвари на Солун, и не могоше га узети.

Гневни због тога они попленише сву околину, и одведоше у ропство две красне девојке, које дароваше своме кнезу. А девојке те знадоше добро рукама да везу. Када кнез виде неке њихове ручне радове, рече им: „чујем да у вашој земљи има велики Бог Димитрије, и он велика чудеса твори, извезите на платну лик његов“. Девојке му рекоше, да Свети Димитрије није Бог него слуга Божији и помоћник Хришћанима, и најпре се опираху да везу лик светитељев, но када им кнез припрети смрћу, оне заповеђено учинише, и посао до дана Светог Димитрија завршише.

Уочи дана празника, дакле, оне обе гледаху у свој вез и плакаху тугујући једно због тога што тај празник проводе у ропству, а друго због тога што везени лик свога омиљеног светитеља морају да даду нечестивом варварину. И мољаху се обе девице Светом Димитрију, да им опрости. Тада се јави Свети Димитрије, и узе обе девојке, као негда ангел пророка Авакума, пренесе их у Солун и постави у своју цркву. У цркви се служаше свеноћно бденије, и народа беше врло много. И сазнавши за чудесно спасење ових хришћанских девојака, сви прославише Бога и Његовог великог слугу и војводу Светог Димитрија.“

На празник Светог Великомученика Димитрија-Митровдан, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Љуљацима, уз саслуживање свештеномонаха и свештенођакона Епархије.

Епископ Артемије је произвео у чин протосинђела јеромонаха Димитрија, који је прославио уједно и свој имендан, а протосинђели Варнава и Иринеј своју крсну славу.

Своју празничну беседу, Његово Преосвештенство Владика Артемије је завршио речима:

Нека би Господ молитвама Светог Димитрија кога данас многи у нашем народу славе а овде наши преподобни оци, отац Варнава као крсну славу и отац Иринеј а отац Димитрије као свога небеског заштитника који је данас удостојен унапређења у чин протосинђела, један виши чин у црквеној јерархији, нека би Господ и њима и нама молитвама светог Димитрија даровао снаге, моћи духовне и телесне да останемо верни Господу Христу, да истрајемо на његовоме путу и да пострадамо за име његово и тако да нас онда Господ прими у Царство своје небеско да тамо и ми са светим Димитријем и осталим угодницима Божијим славимо Оца и Сина и Светога Духа кроза све векове и сву вечност. Амин.

Након Свете Литургије уприличена је трпеза љубави.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.