Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Богојављење у Бадовинцима

Богојављење у Бадовинцима

Print Friendly, PDF & Email

„Када Господ Исус беше навршио 30 година од Свог телесног рођења Он отпоче Свој учитељски и спаситељски посао. И сам почетак почетка ознаменова крштењем на Јордану. Свети Кирил Јерусалимски вели: „Почетак света вода, почетак Јеванђеља Јордан.“ При крштењу Господа у води објавила се свету она тајна, која се у Старом Завету наговештавала о којој се у старом Мисиру и Индији само баснословило, тојест тајна божанске свете Тројице.

Отац се јавио чувству слуха, Дух се јавио чувству вида, а Син се јавио уз то још и чувству додира. Отац је изрекао Своје сведочанство о Сину, Син се крстио у води а Дух Свети у виду голуба лебдео је над водом. А када Јован Крститељ засведочи и рече о Христу: Ово је јагње Божије које узе на се грехе света (По Јовану 1, 29) и када он погрузи и крсти Господа у Јордану, тиме се показа и мисија Христова у свету и пут нашега спасења.

Наиме: Господ узе на се грехе рода човечјег и под њима умре (погружење) и оживе (излазак из воде); и ми морамо умрети као стари греховни човек и оживети као очишћени, обновљени и препорођени. Ово је Спаситељ, и ово је пут спасења. Празник Богојављења (Теофанија, по грчки) назва се још и Просвећењем. Јер нас догађај на Јордану просвећује показујући нам Бога као Тројицу једнобитну и нераздељну. То је једно. И друго: јер се свак од нас крштењем у води просвећује тиме што постаје усиновљен од Оца Светлости, заслугом Сина, и силом Духа Светога.“

На празник Богојављење, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Бадовинцима, уз саслуживање свештеномонаха и свештенођакона Епархије.

Након Свете Литургије Владика је извршио чин освећења Богојављенске водице.

У својој беседи Владика Артемије је поздравио све присутне поздравом: „Бог се јави“, и додао:

„И до Господа Христа дакле Његовог доласка и Његовог објављивања на Богојављење, народ је веровао у многе Богове и свашта је проглашавао за Бога.И човека и цара, и разне врсте зверова, змије, зависно од појединих народа и природне појаве, громове, муње, све је то за народ тада сматрано за Бога. А то нису Богови, то су били лажни Богови, који су испуњавали свет до доласка Господа Христа. Он је дошао и открио правог Бога и показао да је Он тај Бог који чини чудеса, као што Црква стално пева у својим песмама. И Он је и на дан свога крштења учинио једно велико и огромно чудо, посветио је природу вода, посветио је Јордан али зато и ми на данашњи дан вршимо велико водоосвећење воде, која остаје непокварљива. Ма колико да стоји та Богојављенска водица, она се не квари и то је доказ истинитости наше праве Православне вере.“

Након Свете Литургије уприличена је трпеза љубави, коју је припремио настојатељ Катакомбе у Бадовинцима јеромонах Симеон, са својом у Христу братијом.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.