Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Теодорова субота у Лозници

Теодорова субота у Лозници

Print Friendly, PDF & Email

ТЕОДОРОВА СУБОТА (грч: Α΄ Σάββατο μεγάλης Τεσαρακοστής), посвећена је догађају који се десио у вези са Св. великомучеником Теодором Тироном и кољивом. Када је цар Јулијан Отпадник наредио да се сва храна на тргу покропи жртвеном идолском крвљу, како би се Хришћани оскврнули (оскрнавили), Св. Теодор се јавио градском Епископу Евдоксију и рекавши му да народу нареди да једе кувану (варену) пшеницу.

У спомен на овај догађај, у петак после Пређеосвећене литургије пева се молебни Канон Св. великомученику Теодору, који је написао преподобни Јован Дамаскин. Прва субота Васкршњег поста у Јерусалиму била је посвећена Св. Теодору већ у VII веку, а Канон Св. Теодора који се поје у суботу на јутрењу написао је у XI веку Митрополит Јован Евхаитски.“

У Тодорову суботу, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Лозници, уз саслуживање свештеномонаха и свештенођакона Епархије.

Тодорова субота је прва субота Васкршњег поста, па се и велики број верника причестио Светим и животворним Тајнама Христовим.

У својој беседи Владика је нагласио:

„Данас је дакле, прва субота у овоме посту када верници православни приступају светом причешћу после припреме од недељу дана у посту и молитви. Али то не значи браћо и сестре да је пост тиме завршен! Треба слушати Цркву Божију. Овај часни пост назива се часни јер је велики пост. Он траје не недељу дана, он траје седам недеља. Од поклада пре недељу дана па до васкрсења Христовога, до Ускрса. Многи нажалост у нашем народу практикују, на своју погибију нажалост, да посте недељу дана, да се причесте и да онда наставе да живе на стари начин као што су до тада живели. Да живе у греху, да нарушавају свети пост, да не поштују заповести Цркве.“

Након Свете Литургије уприличена је трпеза љубави, коју је је припремила мати Сара са својим сестрама.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.