Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља 26. по Духовдану у Леушићима

Недеља 26. по Духовдану у Леушићима

Print Friendly, PDF & Email

У Недељу 26. по Духовдану, 20. новембра/3. децембра, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Преображења Господњег у Леушићима код Чачка. Епископу Артемију су на Литургији саслуживали: архимандрит Варнава (Димитријевић), јеромонах Георгије (Марковић), и јерођакон Паладије (Матић). Литургији је присуствовало око 60 верника, а многи од њих су се причестили Пресветим и Животворним Тајнама Христовим.

Пре почетка Литургије Владика Артемије је благословио облачење подрасника искушеници овог манастира Олги Лојаници.

У својој архипастирској беседи Владика је говорио на тему редовног недељног Јеванђеља о неразумном богаташу:

“Дакле, богаташ овај добио је тај укор страшни, не зато што је имао благо, јер то је дар Божији. Него зато што га је мислио злоупотребити, да га искористи само на себе, на своја уживања, на своје весеље, на своје радости земаљске. А за Бога није мислио, на Бога се није обазирао. Тако бива и свакоме, браћо и сестре, ко себе веже, своју душу веже за било шта на земљи, пролазно, материјално или било шта друго. Зашто? Јер је душа човекова скупља и важнија од целога света. Шта вреди човеку да цео свет задобије, да му неко поклони сва небеса, сва сунца, све звезде, а душу своју да изгуби, он је губитник и како каже Јеванђеље – безуман, безумник. А онај ко има разума, ко зна за Бога, ко се Бога боји, ко своју душу мисли да спасава, он се богати Богом.

Како се ми можемо Богом обогатити, браћо и сестре? Врло просто и једноставно. Оно што је Господ рекао и оставио нама људима, Он је оставио Цркву Своју да се у њој спасавамо. Оставио је свете Тајне кроз које добијамо благодат Божију, свету Тајну Крштења, Миропомазања, свету Тајну Причешћа, најсветију Тајну. Када човек то користи онако како треба, са смирењем и вером у Бога, онда се он Богом богати. И велики и свети Пост и света молитва и свето милосрђе, ма шта човек да ради у име Божије – то је уствари богаћење Богом, јер кроз та добра дела своја, кроз веру своју, он уноси Бога у душу своју.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне, коју је приредило сестринство манастира.

                  Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.