Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Ваведење у манастиру Светог Николаја у Лозници

Ваведење у манастиру Светог Николаја у Лозници

Print Friendly, PDF & Email

Сва је украшена кћи Царева изнутра, хаљина јој је златом искићена. У везеној хаљини воде је к Цару, за њом воде к Теби дјевојке, друге њезине. Воде их весело и радосно, улазе у двор Царев.

Псалам 44, 14-16

На светли празник Ваведења Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Николаја у Лозници, уз саслужење: Његовог Преосвештенства хорепископа Николаја, архимандрита Варнаве (Димитријевића), архимандрита Пантелејмона (Јовановића), јеромонаха Софронија (Ердељана), јереја Павла (Спасојевића) и јерођакона Паладија (Матића). Овом свештеном сабрању присуствовало је око 70 светосаваца. Многи од њих су се сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

Пре почетка Литургије Владика Артемије је благословио облачење подрасника искушеницама овог манастира Јелени Цупаћ и Теодори Рихтеровић.

У својој архипастирској беседи Владика Артемије је најпре говорио о о празнику Ваведења, а затим је поучио своју паству:

“Ма шта да нас у животу, браћо и сестре, снађу ма каква непријатност, невоље, страдања, прогони, треба да увек верујемо да је то по допуштењу Божијем за неко наше добро. Можда у том моменту нисмо свесни чему то треба да служи, али вером прихватамо и знамо да је то Бог допустио нама и зато треба све што Бог допусти и пошаље да примимо као из Божије руке, да примимо са смирењем, са благодарношћу, јер једино тако и ми показујемо да смо хришћани не само по имену него и по животу.

Света Дјева се васпитавала у храму и Она је образац тога светога васпитања коме треба и нашу децу и омладину да учимо. Нажалост, данашње школе не уче таквом васпитању каквом се учила Света Богородица. Данашње школе не личе ни на просветне установе, а камоли на храмове. Данас се у школама учи све и свашта само не о Богу, не о закону Божијем, не о заповестима Божијим. Зато ми као родитељи дужни смо да своју децу васпитавамо у своме дому будући да они у школи то васпитање не могу да добију.“

Уследила је трпеза љубави за све прустне. Након трпезе љубави, у салону манастирског конака, Владика Артемије је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Пресвете Дјеве Марије принеле схимонахиња Марија и искушеница Дана.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.