Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Божић у манастиру Светог Јована Крститеља у Љуљацима

Божић у манастиру Светог Јована Крститеља у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

Најрадоснији хришћански празник, Рођење Господа Бога и Спаса нашега Исуса Христа, у нашем народ познат као Божић, свечано је прослављен у свим катакомбама Епархије рашко-призренске у егзилу. Најсвечаније је било у манастиру Светог Јована Крститеља у Љуљацима, где је богослужио Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије.

Прaзнично славље започело је Вечерњим богослужењем на Бадње вече. Након отпуста Вечерње Владика Артемије се обратио верном народу пригодном беседом о празнику Божића:

“Сутра је Његов дан рођења. Црква је одредила да се за тај припремамо постом и молитвом шест недеља, светом тајном покајања и исповести, чувањем од свакога греха, чињењем свакога добра. Јер само тако Господ ће пристати да уђе у наше душе, у наша срца. Као што онда у Витлејему не беше место где ће се Света Богомајка сместити и родити Сина Свога, тако и ми данас да будемо спремни, не као онда да мора Господ поново да се потуца по разним угловима и пећинама овога света да би нашао себи кров над главом.

У нашој души, у нашем срцу, браћо и сестре, треба да влада пуна љубав коју је Он донео са собом на земљу: љубав према Богу, љубав према ближњима својима, љубав међу свим народима, који толико данас ишчекују да се испуне оне анђелске речи: “Слава Богу на висини, а на земљи мир, међу људима добра воља!“

Након поучног слова Владика је обавио чин освећења бадњака. Уследило је налагање бадњака уз радосно појање божићне песме „Ој бадњаче, бадњаче“. Празнично славље је настављено у манастирској трпезарији, где је, по старом српском обичају, обављено уношење бадњака и сламе у дом, уз радосно појање монаштва и верног народа. Уследила је трпеза љубави за све присутне коју је приредило братство манастира.

Сутрадан, на сам празник Рођења Христовог, у 5.00 часова, богослужење је започело Великим повечерјем. У наставку је служена Света Архијерејска Литургија којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије. Епископу Артемију су саслуживали: архимандрит Варнава (Димитријевић), протосинђел Варсануфије (Стошић), јереј Ивица (Тасић), јерођакон Паладије (Матић) и јерођакон Онуфрије (Ђурђев). Светој Литургији је присуствовало око 150 верника. Многи од њих сјединили су се Господом кроз Свето Причешће.

Божићну посланицу предстојатеља ЕРП у егзилу Епископа Артемија и подручних му Хорепископа: Николаја, Максима и Наума, прочитао је архимандрит Варнава.

Након Свете литургије приређена је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Бадње вече.