Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Тридесета недеља по Духовдану у Дудовици

Тридесета недеља по Духовдану у Дудовици

Print Friendly, PDF & Email

Свети праоци. Заиста, велики људи! Ако уопштимо мисао којом се одређује њихова величина, добићемо следеће: истински велики људи су само они који испуњавају потврдну вољу Божију у односу на људски род, будући да много тога бива само по допуштењу Божијем. Са друге стране, има силних делатеља који дејствују заобилазећи вољу Божију, или јој се чак супротстављају. Они изгледају велики, премда не сами по себи, него због великих противдејстава које промисао Божији предузима ради поништавања зла које су изазвали.

Непосредну вољу Божију о вечном спасењу ми знамо. Међутим, планови Божији о временском пребивању људи на земљи су сакривени од нас. Због тога је нама тешко да одредимо ко дејствује исправније, тј. по вољи Божијој. Само један одређени критеријум може да се призна као недвосмислен: онај ко дејствује противно одлуци Божијој о вечном спасењу људи не може се сматрати великим, ма каква била његова дела, будући да је очигледно да иде против откривене воље Божије. И премда се та откривена воља Божија не тиче онога што је временско већ онога што вечно, ипак је несумњиво да једна воља Божија не може противречити другој. Свети Теофан Затворник

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у тридесету недељу по Духовдану у Дудовици, у храму посвећеном светој великомученици Марини.

У својој беседи посвећеној старозаветним праоцима, Владика је истакао:

Како се путник који ноћу путује радује, кад примети да зора свиће. Да се рађа звезда Даница да Исток почиње да руди. Јер очекује рађање новога дана, очекује сунце, које ће му обасјати његове путеве, његове стазе и помоћи му да стигне до свога циља. Тако и ми браћо и сестре данас се налазимо пред великим даном, пред даном великог празника Божића, рођења Господа Христа, а данашњи дан је као нека звезда Даница која се рађа да нам најави долазак новога дана. Зора је зарудела и ми се зато радујемо томе дану коме у сусрет идемо. Недеља пред Божић посвећена је браћо и сестре светим Оцима. Христовим прецима по телу. Од Аврама, Исака, Јакова, преко Пророка Давида, Соломона, преко светих пророка Исаије, Јеремије и осталих, преко првосвештеника Арона и Самуила и осталих светих праведника из Старога Завета, који су били носиоци праве вере који је Бог дао у срце јеверјском народу, да је чува и сачува до доласка онога који је обећан.

Након свете Литургије, трпезу љубави за све присутне приредила је настојатељица Катакомбе, мати Антуса и монахиња Олимпијада.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.