Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Богојављење у манастиру Светог краља Милутина у Бадовинцима

Богојављење у манастиру Светог краља Милутина у Бадовинцима

Print Friendly, PDF & Email

Празник Крштења Господа Исуса Христа – Богојављење, свечано је прослављен у манастиру Светог краља Милутина у Бадовинцима. Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије уз саслужење: архимандрита Варнаве (Димитријевића), јеромонаха Симеона (Весића), јеромонаха Саве (Мирковића) и јерођакона Паладија (Матића). Литургији је присуствовало око 80 верника.

После заамвоне молитве Владика Артемије је извршио чин Великог освећења воде, како то богослужбени типик налаже.

У својој архипастирској беседи Владика је говорио о празнику Богојављења:

“Ето, то јесте Богојављење, браћо и сестре, Бог у три лица се јавио. Син Божији се крштавао у реци Јордану, Дух Свети у виду голуба је сведочио за Њега, а глас Оца са неба је потврдио да је то Његов Син љубљени. И тада, Господ је, после овога Крштења Свога које је на Јордану обављено, повукао се на једну планину, на једну гору, где се четрдесет дана припремао пре него што ће поћи у народ да проповеда Своје Јеванђеље.

Свети Јован Претеча на Јордану је призивао народ крштењу покајања и говорио: “Покајте се, јер се приближи Царство Небеско.“ Истим речима, Господ Христос је почео своју проповед речима покајања: “Покајте се!“ Што значи да је покајање основни предуслов, браћо и сестре, за наше спасење. Господ је то показао, а светитељи су, свети апостоли, светитељи Божији кроз векове Цркве Христове, они су то показали и доказали и посведочили. И тако, Господ је данас, браћо и сестре, ступио на своју трогодишњу мисију спасавања рода људскога.“

Потом је приређено послужење за све присутне од стране манастирског братства и верног народа при овој катакомби.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.