Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља Православља у Барајеву

Недеља Православља у Барајеву

Print Friendly, PDF & Email

Православље. Не заборави праведну реч коју си рекао Господу, обнављајући са Њим завет, нарушен са твоје стране рђавом савешћу. Сети се како и због чега си га нарушио и старај се да избегнеш нове неверности. Није славна лепа реч – славна је верност. Зар није славно бити у завету са царем? Колико је, тек, славно бити у завету са Царем царева!

Али, та ће се слава обратити у твоју срамоту уколико не будеш веран завету. Колико је, од настанка света, великих људи прослављено! И сви су они прослављени за верност, у којој су истрајали, не гледајући на велике невоље и жалости које су имали због ње. А други искусише поруге и шибања, па још окове и тамнице; камењем побијени, престругани, измучени, од мача помреше; потуцаше се у кожусима и козјим кожама, у оскудици, у невољама, у патњама; они којих свет не беше достојан, потуцаху се по пустињама и горама и по пештерама и по јамама земаљским…

Зато и ми, имајући толики облак сведока, са трпљењем хитајмо у подвиг који нам предстоји: Гледајући на Исуса, Начелника и Савршитеља вере (Јев. 11, 36-38; 12, 1-2). Свети Теофан Затворник

У недељу Православља, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у Егзилу Г.Г Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у Барајеву, уз саслуживање свештеномонаха и свештенођакона Епархије.

У продужетку богослужења, Владика Артемије је са присутним монаштвом и народом, кренуо у литију око храма, носећи иконе у рукама, обележавајући и на тај начин победу Православља над иконоборством.

По повратку литије у храм, Владика Артемије  је одслужио молебан и прочитан је Синодикон, који садржи анатему или проклетство свих јеретика, посебно иконобораца.

Владика је у својој празничној беседи истакао:

Прва недеља Часнога поста, зове се „недеља Православља“ браћо и сестре. То је Црква оредила тако, јер је у својој историји имала многе борбе, многе непријатеље. Непрекидну борбу са незнабошцима, са лажним учитељима, са јересима. И побеђивала у тим борбама. Али коначну битку коју је Црква извојевала на седмом Васељенском сабору, 843. године, за време царице Теодоре и њенога сина цара Михаила, тада је осуђена опака јерес иконоборства, која је Цркву мучила 120 година. Значи борба која је трајала више од једног века, била је завршена победом Цркве. И зато је ова недеља посвећена управо тој победи, победи над јереси иконоборства.

Трепезу љубави за све присутне, припремио је протосинђел Наум, са својом братијом у Христу.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.