Почетна / АУТОРИ / Архимандрит Пантелејмон / Архимандрит Пантелејмон: Тихи талас Православља на Тихом океану

Архимандрит Пантелејмон: Тихи талас Православља на Тихом океану

Духовна радост на Филипинима

Крштење и венчање Филипинаца на обали Пацифика

“По вери вашој нека вам буде” (Мт. 9, 29)

Један од ретких православних Филипиница које сам упознао овде у Даету је брат Атанасије (Ромуло Б. Темплонуево). Има 70 година, а већ 20-ак како је крштен. Док је живео у другом граду, недалеко од тамошњег православног храма, упознао је монаха који је ту служио, заинтересовао се, прошао катихетску припрему и примио свето крштење. Он ми овде редовно помаже (чтецира) на богослужењима, причешћује се и исповеда, пости, чита, моли се Богу….

Произвођач какаоа Атанасије Филипинац – Православац

Живи на прелепом сеоском имању недалеко од града. Упркос својим годинама веома је крепак, ради у апотеци, а приватно се бави сточарством и пољопривредом на свом имању. Поред многобројних стабала кокосових палми, банана, папаје, манга, бави се и производњом и продајом расада младих стабала какаоа. Држи козе, свиње и краве. Председник је Удружења произвођача органске хране у овом делу Филипина (Камаринес Норт).

Рођен је од оца Хуана и мајке Розе као римокатолик у селу Мангуисок близу Даета. Већ дуже времена живи сам, а последњих неколико година са својом пријатељицом Френсис одлази понекад на богослужења у православне храмове у Манилу и остала места. Френсис је радила у општинској служби. Међу њима се родила љубав и одмах по мом доласку у град Дает, после прве свете литургије, обоје су ми се обратили са жељом да крстим Френсис и да их венчам после крштења.

Свете Тајне под ведрим небом – Хулиана и кумови Бранко и Лори

После разговора које смо потом водили, било је више него јасно да је њихова намера искрена и да имају јаку жељу за примањем светих Tајни Цркве Православне. Када смо се коначно договорили око свих детаља, њиховој радости није било краја. Припремили су се постом, молитвом и читањем православних катихетских књига. За кумове су изабрали православце из Даета – Бранка и Лори Милошевић. За будућу православну Филипинку одабрано је име Хулиана (Јулијана) по светој мученици Јулијани Никомидијској.

Приљежно су припремили све што је било неопходно за извршење светих тајни и за свадбену трпезу. На дан празника, будући младенци, кумови и чланови породица окупили су се и заједно кренули пут обале Тихог океана на заказано крштење и венчање. Иако је прошле године постојала иницијатива да се на Атанасијевом сеоском имању подигне мала православна капела (па и део материјала био набављен) тај пројекат се изјаловио, па смо се сложили да се овог пута свете Tајне изврше под ведрим небом, док, ако Бог да, не буде нове прилике да се овде подигне мала православна богомоља…. Овај духовни догађај има историјски значај јер је то први пут у историји СПЦ да српски свештенослужитељ крштава и венчава локално становништво – староседеоце на Филипинима.

Крштење у великој води и таласима Тихог океана, венчање на обали

Свето крштење је по традиционалној православној пракси и светотајинском предању обављено у великој води и таласима Тихог океана трократним погружавањем. Новокрштена Хулиана, Атанасије и кумови Бранко и Лори су певали, одговарали Господе помилуј и читали Символ Вере, Оче наш, псалме и апостол на енглеском, српском и тагало (филипинском) језику. Венчање је такође протекло молитвено у духовној радости као и крштење. Младенци су за венчање сами припремили себи венце од филипинског цвећа и декорисали на плажи унапред одређено место за молитве и свете Tајне. Са последњим речима светотајинских молитава дочекан је и залазак Сунца. Припреме и молитве су свеукупно трајале нешто више од три сата.

Младенци који се налазе пред осмом деценијом живота, кумови и родбина – јуначки су издржали дуготрајно стајање. Умора није било. Благослов и благодат светих Tајни се лако могао уочити на лицима младенаца која су на крају сијала ведрином и благодарношћу. Иако ненавикнути на дуга молитвена стајања, иста радост се могла приметити и на лицима чланова њихових породица. Ово је био подвиг за све нас имајући у виду велику влажност ваздуха и врућину карактеристичну за овај део Азије. Влажност (која узрокује субјективни осећај повишене температуре ваздуха) је толика да када увече оставим свој монашки опасач поред кревета, ујутру је прекривен наслагама буђи.

Духовно славље, свето причешће и наставак мисије православне

Духовно славље је завршено код кумова Бранка и Лори свечаном трпезом и свадбеном тортом. Договорено је и благословено да се после духовне припреме новокрштена Хулиана на следећој светој Литургији причести заједно са Атанасијем и њиховим кумовима. Ако Бог да, наши православни Филипинци из Даета (Атанасије, Хулијана и Лори) ће се недељом, заједно са Бранком, окупљати на богослужењима, а у периодима без свештеника (свештеномонаха) наставиће редовно да се састају у импровизованом простору преуређеном за молитву (док сe евентуално једног дана не подигне мала православна капела ако буде воља Божија), да наставе да се заједно моле Богу, читају псалме и остале молитве, певају, крепе духовно, напредују и узрастају у вери Православној.

Филипински државни и народни мото (парола) је: “За љубав Бога, народа, природе и државе”. Филипини имају 105 милиона становника. Као и у неким другим деловима света, освајачи (колонисти) су силом (огњем и мачем) наметнули римокатолицизам мирном и добродушном филипинском народу. Данас је око 85% становника Филипина римокатоличке вере. Узрастајући у светом Православљу, молитвама, постом, светим Тајнама, добрим делима, својим личним примером и љубављу, православни хришћани у граду Даету ће моћи да сведоче своју свету веру и међу многобројним локалним становништвом.

Нека Господ буде помоћник и дарује обиље благослова и милости Своје онима који се пожртвовано и са љубављу труде на делу мисије сведочења најдрагоценијег бисера у овом свету – чисте, свете, неискварене и спасоносне вере Православне!

„Радујте се и веселите се, јер је награда ваша велика на небесима“ (Лк.6,23)

Архимандрит Пантелејмон (Јовановић)

СПЦ – Епархија Рашко-призренска у егзилу

Дает – Филипини