Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Недеља Православља у манастиру Светог Јована Крститеља у Љуљацима

Недеља Православља у манастиру Светог Јована Крститеља у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

“Никада се нећемо одрећи тебе, вољено Православље! Никада те нећемо издати, благочешће отаца! Никада те нећемо оставити, мајко побожности! У теби смо рођени, у теби живимо и у теби ћемо умрети. А ако времена то буду тражила и хиљаде пута умрећемо за тебе.“

(Јосиф Вријеније)

Света Црква је одредила да се у прву недељу Великог поста слави победа Православља  над иконоборачком јереси. Тим поводом, у манастиру Светог Јована Крститеља у Љуљацима, Свету Архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије, уз саслужење: архимандрита Варнаве (Димитријевића), јеромонаха Јована (Узелца), јеромонаха Мартинијана (Ђурђевића), јереја Добрице (Чакаревића), јерођакона Паладија (Матића) и јерођакона Онуфрија (Ђурђева). Литургији је присуствовало око 100 верника. Многи од њих су се причестили пресветим и животворним Тајнама Христовим.

У току Свете Литургије Владика Артемије је у чин јереја рукоположио ђакона Добрицу Чакаревића, клирика храма Светих бесребреника Козме и Дамјана у Рготини код Бора.

Након Свете Литургије одржан је молебан предвиђен за Недељу Православља, где су узнете молитве Господу за обраћење оних који су заблудели и отпали од Православне Цркве. Затим се Владика Артемије присутном народу обратио пригодном беседом. У својој беседи Владика је говорио о победи Православља над иконоборачком јереси и о данашњој борби Православља против свејереси екуменизма:

“Данас Црква, такође, браћо и сестре, није мирна и данас је она узнемиравана, не толико од иконобораца, колико од друге једне опаке јереси која данас настоји да потопи Цркву Православну, да је разори изнутра. То је јерес, сви знате, која се зове екуменизам, а то значи изједначење свих хришћанских деноминација као једна црква. Дакле, ми у Символу Вере читамо: „Верујем у једну, свету, саборну и апостолску Цркву“. У једну! А екуменизам каже не једна него их има много, па су створили «Светски савет цркава» где је триста и неколико цркава тамо удружено, нажалост. Нажалост, и све помесне православне цркве су чланови тога «Светског савеза цркава». То је, дакле, једна јерес која траје, постепено се развијала у задњих сто година. Колико ће још трајати то је у Божијој власти, Божијој милости, ми то не знамо, али ми који смо као што је некада било за време иконобораца, било је и оних који су се борили против те јереси и данас постоје у свим народима они, макар то били појединци, мале групе, који се одупиру тој јереси екуменизма. То и јесте то мало Христово стадо коме је Господ обећао да му дарује Царство.

Па и у нашем народу, браћо и сестре, и ми овде сабрани, ми смо та група у Српској Православној Цркви која се бори и не пристаје на ту модерну јерес екуменизма. Ми смо остали и остајемо у Цркви Божијој и остајемо на путу светога Саве којим је он нас учио, на путу светих апостола, светих отаца, на путу владике Николаја, оца Јустина Ћелијског. И не пристајемо ни на какав компромис са том поганом јересју. Зато нас прогоне, зато нас називају свакојаким именима, зато смо ми у катакомбама уместо у велелепним храмовима. И као што оно каже данашњи свети Апостол: „Потуцаху се по пећинама, по гудурама, по раселинама земаљским, јер их свет не беше достојан.“ Тако су некада они који су верне слуге биле Божије, живеле. Тако и ми данас, браћо и сестре, без обзира што изгледамо да смо слободни, ми смо уствари, прогоњени, али се тога не треба плашити него треба само бити веран Богу, истрајати на томе путу и доћи ће победа Православља као што је некада дошла“.

Уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.