Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља 12. по Духовдану у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву

Недеља 12. по Духовдану у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву

Print Friendly, PDF & Email

У недељу 12. по Духовдану, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу Г. Г. Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву, уз саслужење 5 свештенослужитеља епархије.

На Литургији је присуствовало око 250 верника, углавном из Београда и околине. Многи од њих су се сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

На Литургији се веома надахнутом беседом верном народу обратио архимандрит Варнава (Димитријевић).

У својој беседи отац Варнава је изнео светоотачко тумачење недељног јеванђеља о богатом младићу који је упитао Господа за добро које би му донело живот вечни (Мт. 18, 23 – 35):

Богати младић је површно испуњавао заповести Закона. Није проникао у њихов дух, није их сместио у срце. Схватао их је у духу савремених њему књижника и фарисеја. Љубити ближњега значи желети му исто оно што и себи желимо, жртвовати се за њега – као што се за себе жртвујемо, молити се за њега – као што се за себе молимо. Да је младић тако поступао он би и својим богатством помагао ближње и не би му било тешко да разда имање сиромасима и крене за Господом. Младић се лишио Царства Небеског зато што је богатство претпоставио Господу. Исто тако ће се лишити Царства небеског и сваки од нас ако било шта претпостави Господу, било то знање, звање, породица, уметност, занат…

После Свете Литургије уследило је послужење за све присутне, како је то и обичај у свим нашим манастирима.

На послужењу се Владика Артемије кратком беседом обратио верном народу. Са благословом владике, народу су се обратили и уважена браћа: Момир Лазић, уредник часописа „Збиља“, и Вељко Сикирица из Лондона (сва обраћања можете видети у видео запису на крају прилога).

После душекорисних речи Владике Артемија и уважених гостију, народ је једнодушно отпевао песме о данашњој борби за веру и о Косову – најсветијој српској земљи.

После послужења, манастирско братство је приредило опроштајну трпезу љубави у част својих ктитора. Наиме, ктитори манастира, Мирослав и Мира Стеванчевић, ускоро се враћају за Аустралију, после три месеца боравка у манастиру, с тога је ова трпеза љубави, била погодан тренутак да им Владика, братство манастира и верници, пожеле срећан и благословен пут до Сиднеја. Ктитори ће, ако Бог да, идуће године у мају, опет доћи у своју задужбину на духовно укрепљење. За њих се може рећи да су пример праве српске побожности, оне побожности коју су нам оставили свети српски молитвеници и задужбинари Симеон и Сава.

Желимо срећан и Богом благословен пут брату Мирославу и сестри Мири. Нека би Господ дао да и идуће године буду са нама у нашој лепој и многострадалној Србији.

Господ  да благослови и њих и остале ктиторе нашик катакомби, и узврати им Својим небоземним благословом.  Амин.

Инфо служба