Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља 16. по Духовдану у манастиру Светих српских Просветитеља и Учитеља

Недеља 16. по Духовдану у манастиру Светих српских Просветитеља и Учитеља

Print Friendly, PDF & Email

У Недељу 16. по Духовдану, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу Г.Г. Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светих српских Просветитеља и Учитеља у Детроиту (САД), уз саслужење протосинђела Варсануфија (Стошић), протосинђела Дамјана (Ковачевић) и јереја Стефана (Икономовски).

На Литургији је  Владика Артемије у чин протојереја произвео јереја Стефана.

Овом свештеном Литургијском сабрању присуствовало је педесетак светосаваца из Америке и Канаде.

У својој веома надахнутој архипастирској беседи Владика Артемије је изнео светоотачко тумачење јеванђелске приче о талантима. При томе је Владика нагласио:

„Бог свакоме даје оно и онилико колико може да понесе и да поднесе. Али, није питање, није битно колико смо добили, него – шта смо са добијеним урадили? Да ли смо дар Божији искористили на добро или на зло…

И ми сви треба да чујемо речи Христове и да се угледамо на добре и верне слуге, да талант који смо од Бога добили радом својим умножавамо, а то значи добра дела. Нема човека који није добио неки дар од Бога. Сваки је добио пет чула који треба да га служе, да га воде кроз овај живот, ка путу спасења, ка Царству Небескоме. Добио је човек сваки душу и тело, и они треба да служе основном циљу – спасењу нашему и Царству Небескоме. Како ћемо употребити те дарове Божије? Да ли ћемо очима својим гледати на саблажњиве слике и дела? Да ли ће руке наше чинити добра дела и милостињу делити или ће се бавити рђавим делима, поткрадати, отимати и тако даље? Да ли ћемо устима својим славити Господа Свога и Оца Небескога или ћемо ружити и псовати Бога и ближњега свога? Дакле, како користимо те дарове Божије, тако ће нам Господ када дође да се обрачуна, а то ће бити у последњи дан овога света, када дође Господ да суди живима и мртвима и да свакоме да по делима његовим. Онда, онда ће Господ проценити и свакоме по његовим делима вратити“.

После Свете Литургије Владика Артемије је Светим Крштењем просветио малу Анђелу. Уследила је трпеза љубави коју су за све присутне приредили родитељи мале Анђеле.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.