Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Манастир Покрова Пресвете Богородице на Златибору свечано прославио храмовну славу

Манастир Покрова Пресвете Богородице на Златибору свечано прославио храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

Пресвета Владичица наша Богородица је моћна заштитница и покровитељица рода хришћанскога. Својим светим омофором она покрива род хришћански и непрестаним молитвама умилостивљава Бога према нама грешнима. Догађај који Црква спомиње и празнује на празник Покрова Превете Богородице доказује ову истину. Наиме, Пресвета Богородица се, 1. октобра 911. године, јавила у  Богородичиној цркви Влахерне у Цариграду, на свеноћном бденију, у четврти сат ноћи. Налазила се изнад народа са распростртим омофором (женска горња хаљина , огртач који покрива главу и цело тело) на рукама, као да том одећом покрива народ. Била је обучена у златокрасну порфиру и сва је блистала у неисказаном сјају, окружена апостолима, светитељима, мученицима и девицама. Црква је била пуна народа, а у позадини цркве стајао је св. Андреј Јуродиви са својим учеником Епифанијем. Ова два христољубца били су сведоци овог чуденог јављања Пресвете Богородице. Св. Андреј је при томе показао руком Епифанију блаженом и упитао га: „Видиш ли, брате, Царицу и госпођу над свим, како се моли за сав свет?“ Епифаније је одговорио: „Видим оче и ужасавам се“.

Празником Покрова Пресвете Богородице сећамо се овог преславног јављања Пресвете Богородице и Њеног сталног молитвеног покровитељства.

Празнику Покрова Пресвете Богородице посвећени су многи храмови у нашој светосавској Цркви. У Епархији рашко-призренској и косовско-метохијској у егзилу два манастирска храма су посвећена овом празнику и то: у Кривој Реци код Горњег Милановца  и у Гуштерици на Златибору. Оба манастира су свечано прославила овогодишњу храмовну славу. Нарочито свечано је било на Златибору где је Свету Архијерејску Литургију, поводом храмовне славе, служио Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу Г. Артемије, уз саслужење архимандрита Варнаве (Димитријевића), протосинђела Доситеја (Вукосављевића) и јерођакона Паладија (Матића). Литургији је присуствовало монаштво епархије и око 100 верника.

После Свете Литургије Владика је пререзао славске колаче и освештао жито које су принели манастир и овогодишњи домаћин славе брат Милоје Стевановић из Чачка.

У својој архипастирској беседи Владика Артемије је најпре говорио о чудесном јављању Пресвете Богородице у цркви Влахерни, значењу тог јављања а затим закључио:

„Ево и данас, браћо и сестре, у овој пустињи, у овој златиборској, она ја данас са нама и над нама. Ми је не видимо телесним очима, али је она присутна, она слуша наше молитве, види наше потребе и спремна је да нам помогне.

Нека би Господ дао молитвама Свете Богородице и свих светих угодника Божијих који су служећи њему и Светој Богородици угодили Богу и били од Бога прослављени, да и нама Господ дарује снаге да истрајемо на овоме путу на коме смо пошли а то је пут истине праве вере, пут страдања за праву веру, као што је рекао свети апостол Павле: „Сви који хоће побожно да живе биће гоњени.“ То пророштво апостола Павла испуњава се и до данас и на нама овде сабранима.

Нека би дао Господ да нас Света Богородица увек штити и покрива својим омофором, да нам буде брза помоћница и заштитница и заступница пред својим сином, да бисмо и ми када пођемо одавде били примљени у Царство небеско и тамо са свима светима да славимо Оца и Сина и Светога Духа и Пресвету Богородицу сада и увек и у векове векова. Амин“.

Уследила је трпеза љубави за све присутне коју су припремили братија манастира и овогодишњи домаћини.

Молитвеним заступништвом Пресвете Богородице Господ да излије милост своју и на наш крстоносни српски народ који је поново окружен непријатељима са свих страна и пролази још једну своју голготу. Амин. Боже дај.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.