Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Празник преподобне матере наше Параскеве у манастиру Свете Тројице у Кули

Празник преподобне матере наше Параскеве у манастиру Свете Тројице у Кули

Print Friendly, PDF & Email

Празник преподобне матере наше Параскеве (Петке) (14/27. октобар) свечано је прослављен у свим храмовима епархије рашко-призренске и косовско-метохијске у егзилу. Најсвечаније је било у манастиру Свете Тројице у Кули, где је Свету Архијерејску Литургију служио Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г. Максим, прослављајући свету Петку као своју крсну славу. Владици Максиму су на Литургији саслуживали: архимандрит Варнава (Димитријевић), јеромонах Хризостом (Јовановић), јерођакон Паладије (Матић) и јерођакон Никодим (Малешевић).

Овом свештеном Литургијском сабрању присуствовао је и Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу Г. Артемије. Света Петка је у поменутој светој обитељи окупила и многе своје славаре и христољубце, њих стотинак на броју. Већи број верника се на Светој Литургији причестио пречистим Телом и Крвљу Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа.

Након Свете Литургије Владика Артемије је најпре пререзао славски колач Владици Максиму, пригодним речима честитао славу а затим и произнео веома надахнуту архипастирску беседу о теми празничног јеванђелског зачала о мудрим и лудим девојкама и о богоугодном животном путу свете Петке.

Тумачећи Господње речи из празничног Јеванђеља: „Стражите, јер не знате дана ни часа у који ће Син Човечији доћи“ (Мт. 25, 13) Владика је нагласио:

„Овај завршетак данашњег Јеванђеља је, браћо и сестре, и најважније у нашем животу. Над чим да стражимо? Над светиљком душе своје. Јер сваки човек је добио од Бога душу као светиљку која треба да га проведе кроз тмине и помрачине овога света и да га доведе у Царство Небеско. Али те наше светиљке имају потребу да се повремено доливају уљем. Шта је уље којим ми одржавамо наше светиљке? То су добра дела наша браћо и сестре, то су хришћанске врлине, то је држање заповести Божијих. И молитва, и пост, и милосрђе, и љубав према ближњему и, пре свега, вера као извор и основ свих осталих врлина, све је то што наше светиљке одржава да увек светле. Јер ми без тих светиљки наших, ако се оне погасе ми не можемо наћи врата Царства Небескога. Ако их и нађемо она ће бити затворена као за ове луде девојке“.

Уследила је трпеза љубави за све присутне и пригодни програм који су верници ове предивне катакомбе приредили као славски поклон свом архипастиру.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе коју је изговорио Владика Артемије након сечења колача.

 

Фотогалерија