Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља 24. по Духовдану у манастиру Св. Првомученика и Архиђакона Стефана у Ариљу

Недеља 24. по Духовдану у манастиру Св. Првомученика и Архиђакона Стефана у Ариљу

Print Friendly, PDF & Email

У Недељу 24. по Духовдану, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу Г. Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Првомученика и Архиђакона Стефана у Ариљу уз саслужење архимандрита Варнаве (Димитријевића), протосинђела Агапита (Бичанина), јеромонаха Јована (Узелца) и јерођакона Паладија (Матића). Литургији је присуствовало стотинак верника. Мањи број верника се на Литургији причестио пречистим и животворним Тајнама Христовим.

У својој архипастирској беседи Владика Артемије је најпре говорио о чудесном излечењу крвоточиве жене и преславном чуду васкрсења Јаирове кћери, а затим поучио своју паству:

„Господ је својим чудима показивао да је Он заиста Син Божији, Спаситељ света, који је дошао на земљу ради нас људи и ради нашега спасења. Зато та вера коју је Господ проповедао, коју је Господ  говорио, и људе учио да верују, та вера је стигла и до нас ево у 21. веку, преко светих Апостола, преко њихових наследника, преко светих отаца, потврђена многобројним светим мученицима који су крв своју пролили за своју веру. Данас неколико њих помињемо, а многе још које не помињемо по имену, сви су они животе своје дали, крв пролили да би очували веру и да се не би одрекли живога Господа и Бога Исуса Христа.

Ту веру коју су они тако држали, и предали нама, преко наших славних светих предака, пре свега преко светога Саве који је Српски народ просветио и упутио на праву веру, јер је држао и своју беседу о правој вери у Жичи, та вера је дошла и код нас и ми смо данас дужни да по њој живимо и да је бранимо и да је чувамо, и да будемо спремни на сваку жртву као што су били спремни многи и многи мученици који су пострадали за Веру Православну. Не треба се плашити ни гоњења, ни страдања, ни понижавања, ни било чега другога јер ко је са Господом јачи је од целога света! Јачи је чак и од смрти! Јер каже: Ко верује у мене ако и умре живеће. Не треба се плашити, то је Господ показао својим делима, својим чудесима и својим славним васкрсењем“.

Након Свете Литургије уследила је трпеза љубави коју је манастирско братство приредило за све присутне.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.