Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља 26. по Духовдану у манастиру Св. Јустина Ћелијског у Барајеву

Недеља 26. по Духовдану у манастиру Св. Јустина Ћелијског у Барајеву

Print Friendly, PDF & Email

У Недељу 26. по Духовдану (16./29. новембра), Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу Г. Артемије, служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Јустина Ћелијског у Барајеву, уз саслужење архимандрита Варнаве (Димитријевића), протосинђела Игњатија (Станића), јереја Жељка (Јовановића) и јерођакона Паладија (Матића). Литургији је присуствовало око 250 верника.

У својој архипастирској беседи Владика Артемије је, тумачећи редовно недељно Јеванђеље, поучио своју паству:

„Данас у светом Јеванђељу, чули сте браћо и сестре, причу о ономе богаташу коме, вели, роди њима. Он не зна шта ће са толиким плодом који њива доноси и пита себе: Шта да радим? Где ћу сабрати толико благо своје? И онда одлучује – порушићу старе житнице, саградићу нове и у њих ћу сабрати сво благо своје. А онда рећи ћу души својој: Душо имаш много блага за много година једи, пиј, уживај и весели се. Тако мисли човек земаљски, тако мисли човек који не зна за Бога, тако мисли онај ко у Бога не верује. А на такву његову философију, на такве његове мисли Бог му одговара: Безумниче, још ове ноћи узеће душу твоју од тебе а што си припремио чије ће бити?

То значи браћо и сестре, да човек који сабира само земаљско благо, који мисли само на јело, пиће, уживање, весеље, да је он по речи Господњој безуман. Зашто безуман? Зато што не схвата смисао овога живота. Није смисао овде на земљи браћо и сестре да једемо, пијемо, веселимо се, уживамо, него да овим животом заслужимо живот вечни којега је Господ донео људима и предао им у Цркви својој да се томе животу учимо, да се трудимо да га задобијемо. И на крају данашњег Јеванђеља каже Господ: Као што би овом богаташу тако бива свакоме који се богати на земљи а не богати се у Богу.

Данас, данас је цео свет огрезнуо браћо и сестре, у ту тежњу и жељу и трком и борбом за материјална богатства. Цео свет, и нажалост многи, многи, хришћани виде циљ живота свога у томе да стекну што више, да што лепше проживе, да што више уживају, да што више угађају себи, својим гресима, својим страстима. И тако заслужујемо ове страшне речи Господње: Безумниче, још ове ноћи узеће душу од тебе, а што си спремио чије ће бити!? То важи за богаташе, то важи за свакога онога који је за било шта земаљско привезан душом и срцем својим. Дакле, за свакога онога који нешто ставља испред Бога, којему је нешто важније од Бога и његове душе. Е такви су људи у ствари, безумни, који не знају ради чега живе овде на земљи. А Господ је дошао и оставио своје заповести, оставио Своје Јеванђеље да по њему живимо и тако заслужимо Царство небеско и добијемо живот вечни у њему“.

Након Свете Литургије уследила је трпеза љубави коју је манастирско братство приредило за све присутне.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.