Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Недеља 28. по Духовдану у манастиру Св. Јована Крститеља у Љуљацима

Недеља 28. по Духовдану у манастиру Св. Јована Крститеља у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

У Недељу 28. по Духовдану, Његово  Преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу Г. Артемије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Јована Крститеља у Љуљацима, уз саслужење архимандрита Варнаве (Димитријевића), настојатеља обитељи – протосинђела Варсануфија (Стошића), јеромонаха Мартинијана (Ђурђевића) и јерођакона Паладија (Матића). Литургији је присуствовало стотинак верника. На Светој Литургији немали број верника  причестио се  пречистим и пресветим Телом и Крвљу Господа Исуса Христа.

У својој архипастирској беседи Владика Артемије је, тумачећи редовно недељно Јеванђеље о вечери и недостојним званицама (Лк. 14, 16–24), поучио своју паству:

„Ова прича је кратка, али много говори, браћо и сестре. Ко је овде домаћин? Ко су гости? Где је та вечера припремљена? Нема сумње да је домаћин Бог – Господ наш Исус Христос, који припрема Царство Небеско за све људе. Сви људи су његови званице. Када каже „беху позвани многи“, значи сви. Није правио разлику међу људима ни по чему. Он није дошао да спасава један народ или једну политичку партију или појединца, него да спасава род људски, тако да смо сви ми званци. Како се ко одазива на тај позив, зависи од нас самих, а од нашег одзива или неодзива зависи не само наш живот овде на земљи, него у вечности, јер каже Господ у данашњем Јеванђељу: Много је званих, али је мало изабраних…

Ко је,  у ствари,  изабран и достојан те царске вечере? Онај ко показује љубав према Господу Исусу Христу. Онај ко показује љубав – онај држи заповести Христове, живи по Јеванђељу, извршава закон Божји, чува себе од свакога греха, од свакога зла. Ако нешто и погреши, постоји покајање, прибегава Богу, каје се и тражи опроштај и милост од Бога. То су, дакле, они који се одазивају. Нажалост, увек је било мало таквих  који су схватали свој позив хришћанина, тога највећег позива и највећег имена на земаљској кугли“.

У својој беседи Владика је говорио и о Светом Апостолу Андреју Првозваном, чији је спомен Света Црква прослављала у минули недељни дан.

После Свете Литургије Владика је пререзао колач и освештао жито које су принели славари Светог Андреја првозваног Александар и Гордана Милинковић из Свилајнца.  Уследила је трпеза љубави за све присутне коју је припремило братство манастира Светог Јована Крститеља.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.