Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља месопусна у манастиру Преображења Господњег у Леушићима

Недеља месопусна у манастиру Преображења Господњег у Леушићима

Print Friendly, PDF & Email

vladika103У Недељу месопусну, 22. фебруара/6. марта, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г. Артемије, сужио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Преображења Господњег у Леушићима уз саслужење архимандрита Варнаве (Димитријевића), јеромонаха Георгија (Марковића), јеромонаха Мартинијана (Ђурђевића) и јерођакона Паладија (Матића). Литургији је присуствовало око стотину верника из Горњег Милановца, Чачка и околних места.

Тумачећи јеванђелску причу о Страшном Суду, која се по богослужбеном типику чита у Недељу месопусну (Мт. 25, 31-46), владика Артемије је поучио своју паству:

„Огањ вечни није спремљен за човека. Царство Небеско јесте од постања света припремљено за човека а пакао је припремљен за ђавола и анђеле његове и за људе који врше вољу ђавољу овде на земљи. То су они који не слушају закон Божји, не живе по њему и не труде се да живе по томе закону.

Овим Јеванђељем, браћо и сестре, Господ је многе ствари јавио људима. Показао је шта је мајка свих врлина, шта је главна врлина хришћанска. То је христољубље, љубав према Христу, а она се пројављује љубављу према Његовој малој браћи. Господ је постао човек а људи су постали Његова браћа. Христос страда и пати у свим невољницима у овоме свету. Ако је неко гладан и ми га нахранимо, ми смо Христа нахранили, ако је жедан ми га напојимо, ми смо Христа напојили, јер, то значи када учинисте једноме од Моје мале браће и Мени учинисте.“

После Свете Литургије сестринство манастира је приредило трпезу љубави за све присутне.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.