Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Петровдан свечано прослављен у Леушићима

Петровдан свечано прослављен у Леушићима

Print Friendly, PDF & Email

Празник светих првоврховних апостола Петра и Павла – Петровдан, традиционално се саборно прославља у женском манастиру Светог Преображења Господњег у Леушићима на планини Рајац. Свету Архијерејску Литургију поводом овог највећег светитељског празника служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије. Епископу Артемију су на Литургији саслуживали: Његово Преосвештенство Хорепископ старорашки и лознички Г.Г. Николај, Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим, архимандрит Варнава (Димитријевић), протосинђел Варсануфије (Стошић), јереј Игор (Матијевић), јерођакон Паладије (Матић) и јерођакон Пајсије (Марковић). Oвом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 300 верника из разних крајева Србије. Многи од њих сјединили су се са Господом кроз Свето Причешће.

Након Свете Литургије одслужен је парастос српским домаћинима из Леушића и околине који су на Петровдан 1943. године убијени од немаца на Бањици. У народу су ови мученици, њих 27 на броју, познати као „Петровско робље“. Затим је Владика Артемије извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част светих апостола Петра и Павла принели овогодишњи домаћин славе – братство Светог Јована Милостивог из Едмонтона из Канаде. За наредну годину за домаћина пријавио се Томислав Стевлић из Горње Горевнице.

Присутном народу се архипастирском беседом обратио Владика Николај.

Уследила је трпеза љубави за све присутне коју су приредили сестринство манастира и овогодишњи домаћини славе. Пригодном беседом присутном народу се овом приликом обратио Владика Максим. За време трпезе љубави приређен је пригодни програм од стране верника при овој катакомби.

Инфо служба