Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Манастир Светог архиђакона Стефана у Ариљу свечано прославио своју храмовну славу

Манастир Светог архиђакона Стефана у Ариљу свечано прославио своју храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

Дана 2/15. августа, када Света Црква прославља Откриће и пренос моштију Светог првомученика и архиђакона Стефана, истоимени манастир ЕРП у егзилу у Ариљу свечано је прославио своју храмовну славу. Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије уз саслужење: Његовог Преосвештенства Хорепископа старорашког и лозничког Г.Г. Николаја, Његовог Преосвештенства Хорепископа хвостанског и барајевског Г.Г. Наума, архимандрита Варнаве (Димитријевића), протосинђела Варсануфија (Стошића), протосинђела Висариона (Шуловића), протосинђела Иринеја (Ристића), протосинђела Романа (Папића), јеромонаха Симеона (Весића), јереја Славена (Стевановића), јеромонаха Леонтија (Кантара), јерођакона Пајсија (Марковића) и јерођакона Дионисија (Морачанина). Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 400 верника из разних крајева наше отаџбине. Неки од њих су се причестили пресветим и животворним Тајнама Христовим.

Након Литургије Владика Артемије је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Светог архиђакона Стефана принели манастирско братство и овогодишњи домаћини славе: Иван Радојевић, Милутин, Благоје и Никола Стефановић, сви из Ариља. За наредну годину пријавио се Милован Вранић из Ариља.

Архипастирском беседом присутном народу обратио се Владика Наум:

„Свети Стефан се назива првомучеником јер је први мученички пострадао за веру Христову, за Свето Православље. Назива се архиђаконом јер био први од седам ђакона које су свети апостоли рукоположили за службу сиромашнима у Јерусалиму. Када је пострадао за Христа Свети Стефан је био млад по годинама али стар по небеској мудрости коју је имао, као што је записано у Светом Писму: „Мудрост је седина људима а узраст старости живот непорочан“. Он је био препун вере и Духа Светога. Смело је исповедао своју веру у Господа Христа пред својим сународницима, називајући их издајницима и крвницима, изобличавајући их за убиство Спаситеља света. Због велике вере и врлинског живота Господ га је удостојио да мученички пострада за име Његово… Ми данас прослављамо откриће и пренос његових светих моштију из пећине у којој је био сахрањен на Сион“, – нагласио је Владика Наум.

Празнично славље настављено је трпезом љубави коју су припремили братство манастира и овогодишњи домаћини славе.

 

Инфо служба