Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Архијерејска Литургија и рукоположење за свештеника у Кули

Архијерејска Литургија и рукоположење за свештеника у Кули

Print Friendly, PDF & Email

У Недељу 18. по Духовдану, 17/30. септембра, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Свете Тројице у Кули. Епископу Артемију су на Литургији саслуживали: Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим, архимандрит Варнава (Димитријевић), јеромонах Никодим (Малешевић), јереј Славен (Стевановић), јереј Синиша (Ђурин), јерођакон Паладије (Матић) и јерођакон Пајсије (Марковић). Литургији је присуствовало око 200 верника. Неки од њих су се причестили пресветим и животворним Тајнама Христовим.

У току Литургије Владика Артемије је у чин јереја рукоположио ђакона Синишу Ђурина из Новог Сада.

Након Литургије архипастирском беседом присутном народу обратио се Владика Максим. У својој беседи владика је најпре протумачио јеванђелску причу о богатом риболову а затим нагласио:

“Богочовек Христос, на примеру овог малог, али у духовном смислу великог и дубоког чуда, показује како изобилно благосиља сваки онај труд који човек чини са намером да испуњава заповести Божје и вољу Божју. Тако Богочовек Христос изобилно благосиља Цркву Своју тим обилним духовним ловом и духовним плодовима. О томе сведочи непрестано постојање Цркве Божије која, упркос многим прогонима током свих векова па и данас, остаје непоколебива на камену вере, а то је Богочовек Христос. Непоколебива на темељу апостолске проповеди, вере Христове, вере апостолске, вере православне.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба