Почетна / ПОДСЕЋАЊА / Подсећање: Црна хроника: И децу убијају

Подсећање: Црна хроника: И децу убијају

Print Friendly, PDF & Email

gorazdevacdecaГЛАСНИК КиМ број 21
ГРАЧАНИЦА 29.08.2000.
СЛУЧАЈ 1.; 18. АВГУСТ. 2000.

Контрадикторни подаци о броју повређених у селу Црквене Водице код Обилића

КФОР: ПОВРЕЂЕНО ДЕСЕТОРО ДЕЦЕ
СНВ: РАЊЕНО 15 МАЛИШАНА

„Насиље против мањина је постало тако уобичајено да се чак сматра нормалним и често се дочекује немоћним слегањем рамена од стране службеника УН полиције и припадника КФОР-а“ (Реутерс, 22. август).

Београд/Приштина – У бомбашком нападу у селу Црквене Водице код Обилића повређено је десеторо деце, саопштио је јуче портпарол британских снага у саставу Кфор-а Тим Серел-Кук. Он је рекао да су сва деца, повређена прексиноћ када су из једног возила бачене две бомбе, током ноћи пуштена кући након указане лекарске помоћи у руској болници у Косову Пољу. Серел-Кук је рекао да су полиција УНМИК-а и Кфор пронашли један аутомобил који одговара опису очевидаца и привела три особе које су током испитивања признале да су синоћ својим возилом прошле кроз Црквене Водице. Он је међутим, рекао да, сведок који је тврдио да може да препозна нападаче, ипак није могао да идентификује осумњичене, тако да су они пуштени.

Портпарол британских снага рекао је да та тројица мушкараца ипак остају главни осумњичени за бомбашки напад у Црквеним Водицама. Он је додао да у претресу њихових кућа није ништа пронађено. Серел-Кук је рекао и да је један полицајац УНМИК-а покушао да заустави осумњичени аутомобил недалеко од места напада, да је испалио неколико метака у ваздух, али да је возило успело да побегне. Позивајући се на добро обавештене изворе, Српско национално веће Косова и Метохије (СНВ КиМ) је саопштило да је у селу укупно повређено 15 деце, од којих је пет повређено теже и још се налазе на лечењу у руској болници у Косову Пољу. Сва деца су, међутим, ван животне опасности. Према том извору, четворо деце је лакше повређено и након указане лекарске помоћи, пуштена су кући. Остало шесторо деце добило је мање огреботине и након указане помоћи у амбуланти у Обилићу и она су пуштена кући.

СНВ КиМ наводи да су теже повређени: Тамара Марковић (1996), Владимир Војиновић (1985), Ђорђе Ђорђевић (1985), Марина Николић (1990), Маја Илић (1986). Лакше су повређени Марија Стевић (1984), Бојан Јовић (1983), Душан Марковић (1984) и Видосав Ђорђевић (1984). СНВ КиМ наводи да имена деце којима је помоћ указана у амбуланти у Обилићу нису позната.

У саопштењу се преноси и сведочење родитеља једног од теже повређене деце да је експлозија била јака и да је због тога повређено толико деце која су била на отвореном простору и играла су се на кошаркашком игралишту. Према том сведочењу, возило је ишло из правца албанског села Аде према Обилићу кроз село Црквене Водице у којем већину становништва чине Срби.

Свих осморо деце која су рањена у бомбашком нападу у селу Црквене Водице код Обилића ван су животне опасности, саопштили су извори блиски руској војној болници у Косову Пољу. Исти извор је навео да ће већина деце због задобијених повреда ипак дуже време бити под контролом лекара.
Портпарол међународних снага на Косову, амерички мајор Скот Слејтен, навео је у дневном саопштењу да је истрага у вези са бомбашким нападом у току и да ће Кфор учинити све да пронађе и ухапси „одговорне за овај гнусни чин“. (Бета)

АЛБАНСКИ ТЕРОРИСТИ РАФАЛОМ ПОКОСИЛИ СРБИНА ПАВЛА НЕДЕЉКОВИЋА (75 год.) У СЕЛУ ЦРКВЕНА ВОДИЦА
Грачаница, 27. август 2000

СНВ КиМ је примило хитну вест из села Црквена Водица код Обилића где је данас у 18.30 рафалном паљбом из аутоматског оружја убијен старац Павле Недељковић (75 год) док је чувао стоку на пољу недалеко од села уз пут. Наиме неидентификовани нападач је из возила које је одјурило у правцу Обилића испалио читав рафал који је покосио Недељковића на лицу места. Овај напад изазвао је додатно узнемирење међу Србима у овом крају пошто су пре недељу дана албански терористи на сличан начин из аутомобила бацили гранате на српску децу која су се играла на игралишту у селу.

СНВ КИМ најоштрије осуђује овај терористички акт и подвлачи да КФОР очигледно није предузео захтеване мере безбедности пошто су терористи и овај пут несметано побегли путем.

Данашњи дан остаће забележен као трагично навечерје празника Велике Госпојине који ће православни верници Срби на Косову и Метохији дочекати са тугом због невиних жртава које су данас страдале од албанских терориста детета – Николе Николића и старца Павла Недељковића.

Информативна служба СНВ КиМ

СЛУЧАЈ 2.; 21. АВГУСТ 2000.

СРПСКА ДЕЦА – СВЕ ЧЕШЋА МЕТА АЛБАНСКИХ ТЕРОРИСТА

Са великом забринутошћу и гнушањем СНВ КиМ је примило вест о нападу албанских терориста на српску децу у селу Старо Грацко код Липљана 21. августа око 19.30. Локални извори СНВ потврдили су да су непознати нападачи Албанци, из возила Опел Аскона црвене боје, из ватреног оружја пуцали на Милоша Недељковића (16) који се испред своје куће играо са својим сестрама старим 4 и 17 година. На сву срећу нико од деце није повређен, а нападачи су одјурили својим аутомобилом у правцу албанског села Велики Алас, каже се у извештају са терена.

Овај поновљени напад на српску децу изазвао је велику узнемиреност у српским селима централног Косова али и гнев што наоружани Албанци несметано вршљају српским селима. Народ у Старом Грацком са болом се сећа још непрежаљених 14 својих сељана који су убијени прошле године у јулу месецу док су били у жетви недалеко од села. И том приликом локални становници су указали да су нападачи дошли из оближњег албанског села Велики Алас али истрага међународних снага није успела још до данас да ухапси одговорне за овај масакар.

СНВ КиМ је најоштрије осудило овај напад на децу и затражило је од одговорних представника КФОР-а и УНМИК-а да што пре обезбеди локације где се налазе српске школе, игралишта и места где се окупљају деца и омладина. Из канцеларије норвешке владе у Приштини СНВ је данас примило обавештење госпође Хелен Дал Хансен да је норвешки батаљон на подручју Обилића интензивирао патроле и да је норвешки командант спреман да се састане са представницима СНВ како би се размотриле додатне мере заштите српског становништва у зони одговорности норвешког батаљона (Косово Поље – Обилић).

СЛУЧАЈ 3.; 27. АВГУСТ 2000.

ЧЕТВОРО СРПСКЕ ДЕЦЕ ПОВРЕЂЕНО, ЈЕДНО ПОГИНУЛО

Данас, у недељу, 27. августа око 13.45 часова у селу Скуланово (између Сувог Дола и Лепине), општина Липљан, засад непознати Албанац својм колима (Опел Кадет Суза, црвене боје без таблица) тешко је повредио петоро српске деце (од 8 до 16 година) која су се налазила покрај пута на крају села. На ову децу, чија имена наводимо ниже, нападач је налетео колима очигледно у намери да их изгази. Том приликом су деца задобила тешке телесне повреде, преломе руку, ногу, повреде главе и тренутно се налазе у болници у Косову Пољу. Најмлађи осмогодишњи дечак убрзо је након напада подлегао тешким повредама.

Погинуо је:

1. Никола Николић, 8 година

Повређени су:

2. Талић Марко, 14 година
3. Талић Јовица, 16 година
4. Талић Ивица, 16 година
5. Крстић Срђан, 13 година

Погинули дечак, Никола Николић је избеглица из српског села Бабљака код Урошевца и био је гост код рођака у Скуланову.

Извор овог извештаја су радио-аматери из Скуланова и надлежни парох косово-пољски Радивоје Панић.

Примљено у манастиру Грачаница у 14.15, недеља 27. август 2000.

СНВ КиМ најоштрије осуђује овај терористички напад који по сведочанству очевидаца није саобраћајна несрећа. Након напада на децу у Црквеној Водици, Старом Грацком ово је трећи напад на српску децу у околини Приштине у последњих недељу дана, што показује да је циљ терориста да подстакну српски народ на исељавање стварањем пометње и панике због претњи усмерених према деци.

Грачаница, 28. август 2000

ХИТАН САСТАНАК СНВ КиМ СА XОКОМ КОВИЈЕМ И БРИГАДИРОМ ФРАЈОМ; СНВ УПУТИЛО НАЈОШТРИЈИ ПРОТЕСТ

Поводом два јучерашња терористичка напада у Скуланову и Црквеној Водици у којима су живот изгубили једно 8-огодишње дете, 75-огодишњи старац и рањено троје малолетне деце, у манастиру Грачаници је одржан хитан састанак представника СНВ КиМ и највиших представника УНМИК-а и КФОР-а. Међународну мисију представљао је г. Xок Кови, први заменик Бернарда Кушнера, а снаге КФОР-а нови командант мултинационалне бригаде Центар Бригадир Роберт Фрај. Присутни су били и представници УНМИК полиције. Владика Артемије је изразио своје згражање и најоштрији протест СНВ КиМ због ових терористичких напада у којима су жртве они најслабији и најнезаштићенији. Иако су представници међународне Мисије настојали да објасне да још није у потпуности расветљено како је Албанац повредио децу, представници СНВ су инсистирали на томе да сведочења свих сведока за сада указују да је возач могао бити пијан али да дефинитивно није случајно заокренуо возило, скренуо са пута и кренуо право на децу која су била поред пута. То потврђује и чињеница да је нападач одмах одјурио са лица места, а по сведочењу једног сведока његов сувозач је махао руком тријумфално након почињеног злочина. Што се тиче напада у Црквеној Водици СНВ је упутило оштар протест КФОР-у који није након прошлонедељног инцидента предузео довољно мера како би се спречили албански напади. Од локалног становништва долазе сталне притужбе на неактивност КФОР-а и све бахатије понашање Албанаца који пролазе слободно без икакве контроле кроз ово мало српско село. Бригадир Фрај је изјавио да је од данас покренута опсежна војна акција на подручју Обилића која има за циљ да разбије терористичке групе и омогући побољшање услова безбедности.

Састанак је завршен изразом наде Владике Артемија да ове речи неће бити још једно од многих обећања која нису испуњена према српском народу на што је британски генерал одговорио да се њихов рад од сада мора вредновати не на основу речи, већ на основу дела и резултата која показу на терену.

СНВ КИМ је спремило и отворен захтев у коме се од међународних снага КФОР-а и УНМИК полиције тражи следеће:

1. На свим регионалним путевима који пролазе кроз српске енклаве треба забранити пролазак албанских цивилних возила у ноћним часовима (нпр. од 20.00 до 05.00 у зависности од временског доба). Само се може дозволити пролаз хитних случајева или хуманитарних конвоја уз пратњу Полиције.

2. Албанским возилима се мора потпуно забранити пролаз локалним путевима који пролазе кроз српска села уколико постоји било какав алтернативни пут у близини. Уколико такав пут не постоји Албанци могу да пролазе кроз српска села само у пратњи возила КФОР-а или Полиције, и то само дању.

3. Потребно је поставити додатне контролне пунктове и куле-осматрачнице око подручја насељених Србима уз одговарајуће препреке на путевима које би онемогућиле евентуалне терористичке нападе. Инсталирање видео камера и остале опреме за надгледање терена помогло би КФОР-у да боље контролише осетљива места.

У писму Владике Артемија највишим телима Међународне мисије се још каже;

„У потпуности смо свесни да ове мере неће бити врло популарне међу локалним Албанцима нити ће на први поглед изгледати као најбоље решење за једно демократско друштво. Ипак морамо искрено сви да признамо да је Косово исувише далеко од демократије и да се насиље неће зауставити уколико не постоји једна кредибилна и праведна демонстрација војне моћи и одлучног става Мисије УН. У складу са постојећим нивоом насиља и терористичких напада треба предузети одговарајуће заштитне мере у корист угроженог становништва.“

Данас су у Скуланову и Црквеној Водици на вечни покој отпраћени погинули Никола Николић (8) и Павле Недељковић (75). Сахране су извршили свештеници Епархије рашко-призренске уз присуство већег броја српског народа.

У селу Грачаница данас је одржан и свенародни протест против насиља и тероризма Косовских Албанаца.