Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Манастир Светог Симеона Мироточивог у Дежеви свечано прославио своју храмовну славу

Манастир Светог Симеона Мироточивог у Дежеви свечано прославио своју храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

Преподобном Симеону Мироточивом посвећен је мушки манастир Епархије рашко-призренске у Дежеви код Новог Пазара. На дан када Света Црква прославља спомен овог великог светилника рода српског, 13/26. фебруара, манастир је свечано прославио своју храмовну славу. Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије уз саслужење: Његовог Преосвештенства Хорепископа старорашког и лозничког Г.Г. Николаја, архимандрита Варнаве (Димитријевића), протосинђела Варсануфија (Стошића), и јерођакона Паладија (Матића). Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 180 верника из разних крајева наше отаџбине. Неки од њих су се причестили пресветим и животворним Тајнама Христовим.

Након Литургије Владика Артемије је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Преподобног Симеона Мироточивог принели манастирско братство и овогодишњи домаћини славе: Мирко Премовић и Иван и Љиљана Глишовић, сви из Рашке. За наредну године пријавили су се: Драган Мијатовић, Жељко Николов и Верка Славковић, сви из Новог Пазара.

Потом се Владика Николај обратио веома надахнутом беседом у којој је говорио о врлинама Светог Симеона Мироточивог, његовој ревности за Свету Веру Православну, и како је данас потребно да ми, као наследници по телу Светог Симеона и Светог Саве и свих светих предака наших, будемо њихови наследници и по духу. Владика је нагласио да, ако по слабостима својим не можемо да достигнемо њихову меру, да се онда макар застидимо пред њима, да се покајемо, јер “покајање је лек за све, покајање је скраћено смирење.“

Празнично славље настављено је за трпезом љубави коју су припремили манастирско братство и овогодишњи домаћини славе.

Инфо служба