Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Рукоположење у манастиру Свете Тројице у Кули

Рукоположење у манастиру Свете Тројице у Кули

Print Friendly, PDF & Email

У трећу недељу Великог поста – Крстопоклону, 18/31. марта, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Свете Тројице у Кули. Епископу Артемију су на Литургији саслуживали: Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим, архимандрит Варнава (Димитријевић), јереј Славен (Стевановић), јереј Синиша (Ђурин), јеромонах Теоктист (Вуловић), јерођакон Паладије (Матић) и јерођакон Пајсије (Марковић). Литургији је присуствовало око 200 верника, а неки од њих су се сјединили са Господом кроз Свето Причешће.

Пре почетка Литургије Владика Артемије је благословио облачење подрасника искушенику овог манастира Мирославу Вученовићу.

У току Литургије Владика Артемије је у чин јеромонаха рукоположио јерођакона Теоктиста (Вуловића), сабрата манастира Светог краља Милутина у Бадовинцима.

Након Литургије, пригодном архипастирском беседом о крстоношењу, присутном народу се обратио Владика Максим:

“У хришћанској вери позната је та тајна да васкрсење не бива без Крста и да пут ка васкрсењу води преко голготе, то дакле значи, преко подвижничког живота. Данас многи лажни учитељи, за разлику од светих отаца који су увек истицали подвиг као главно мерило хришћанског живљења, кажу да подвиг није потребан него само некаква љубав и љубав. Дакле, подвиг, то је оно чему нас уче сви свети оци, и на шта нас призивају, јер су и они знали да ако не испунимо ову закономерну поуку и призив Богочовека Христа, ако се не одрекнемо себе и не узмемо крст свој и не кренемо за Христом, ми не можемо бити Његови ученици, и не можемо бити тамо где је Он, тј. у Царству Његовом Небеском, које је Он достигао пролазећи кроз голготски и Крсни Свој пут.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба