Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Недеља Мироносица у манастиру Светог краља Милутина у Бадовинцима

Недеља Мироносица у манастиру Светог краља Милутина у Бадовинцима

Print Friendly, PDF & Email

У Недељу Мироносица, 29. априла/12. маја, када прослављамо и великог угодника Божијег из нашег рода, Светог Василија Острошког, у манастиру Светог краља Милутина у Бадовинцима, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије служио је Свету Архијерејску Литургију. Епископу Артемију су на Литургији саслуживали: архимандрит Варнава (Димитријевић), јеромонах Симеон (Весић), јеромонах Сава (Мирковић), јеромонах Теоктист (Вуловић) и јерођакон Паладије (Матић). Литургији је присуствовало око 80 верника. Најмлађи светосавци су се причестили Пресветим и Животворним Тајнама Христовим.

Након Литургије Владика се обратио верном народу:

“Данас славимо спомен жена Мироносица, такође сведоке Његовог васкрсења. Чак пре светих апостола, оне су биле обавештене о васкрсењу и прве које су чуле ту радосну вест и прве које су ту вест објавиле апостолима да би је они касније раширили по целоме свету. Свете жене Мироносице биле су оне жене које су Га пратиле за време Његовога рада на земљи по Галилеји и осталим местима и биле му на услузи као Марта и Марија, као остале жене које се помињу у Светом Јеванђељу и које су се на Велику суботу припремале да иду да помажу тело Христово. И место тела, нашле су гроб празан, отворен и анђео у њему који их је обавестио да онај кога оне траже Исуса Назарећанина да је васкрсао и да није ту. Него вели идите и јавите апостолима. Тако да су оне прве веснице васкрсења Христовог. А после њих, до данас хиљаде, хиљаде, милиони и милиони Православних хришћана нису ништа друго до верни сведоци овога пресветога чуда Васкрсења Христовога.

И Свети Василије Острошки Чудотворац кога, такође, данас славимо, његову успомену. И он је био само сведок Христовога Васкрсења. Сведок, не само речима, него и животом својим, делима својим, чудотворствима својим до дана данашњега.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији. Све беседе Владике Артемија можете погледати овде.