Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Љуљаци / Недеља месопусна у Љуљацима

Недеља месопусна у Љуљацима

Print Friendly, PDF & Email

Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски у егзилу Г. Артемије, служио је у Недељу месопусну (27. фебруара) Свету Архијерејску Литургију у манастиру Светог Јована Крститеља у Љуљацима, уз саслужење 8 свештенослужитеља. Поред бројног монаштва Литургији су присуствовали и бројни верници из свих крајева Србије. После Свете Литургије Владика је пререзао славске колаче двојици слављеника: Јерођакону Мартинијану и монаху Симеону који су тог недељног дана прослављали своје имендане. Након сечења славског колача Владика се својом надахнутом архипастирском беседом обратио верном народу (беседа се налази у прилогу).

Подсетимо да је Месопусна недеља посвећена сећању на Страшни суд. На Литургији се чита Јеванђеље о Страшном суду, које нас подсећа да је Господ не само неизмерно милосрдан, него и неизмерно праведан, и да Он није само Отац Који љуби, него истовремено и праведни Судија, који свакоме даје по његовим делима. Јеванђеље које се чита у Недељу месопусну даје „мерило“ суда Христовог, а то је љубав. Добила је име „месопусна“ зато што тога дана престаје коришћење меса у исхрани све до Пасхе.

Треба приметити да је Црква у суботу Месопусну, тј. дан уочи Месопусне недеље, позвала своја чада да се молитвено сете својих „уснулих у нади на васкрсење и на живот вечни“. Ово су такозване Задушнице, када се служи нарочита заупокојена служба. Те суботе Црква се посебно моли за оне упокојене, који, по речима синаксара, „прописане псалме и песме спомена не добише“, то јест за оне који, услед неких изузетних околности у којима су умрли, нису били удостојени одговарајућег хришћанског погреба. По дугу хришћанске љубави, молећи се за своје избављење од осуде на последњем суду Божијем, ми се молимо да Бог помилује и наше покојнике.

Овде можете прочитати транскрипт беседе са Литургије.