Почетна / КАТАКОМБЕ / Празник Светих српских просветитеља у Гринбаху

Празник Светих српских просветитеља у Гринбаху

Print Friendly, PDF & Email

 Празник Сабора српских просветитеља свечано je прослављен у манастиру Свих српских светитеља у Гринбаху (Аустрија) Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум. Владици Науму су на Литургији саслуживали: настојатељ поменутог манастира протосинђел Димитрије (Ђоковић), протосинђел Прохор (Ацковић) и јерођакон Методије (Ђурђевић). Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 100 верника. Многи од њих су се причестили Пресветим и Животворним Тајнама Христовим.

Након Литургије Владика Наум је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част светих српских просветитеља принели овогодишњи домаћини славе браћа и сестре из СНО „Срби на окуп“, месни одбор Беч. Идуће године домаћин славе ће бити месни одбор Бања Лука.

У својој архипастирској беседи Владика је поучио присутни народ:

„Заиста велики је број епископа, свештеника у Цркви Божјој, који су марљиво вршили своје послушање и бринули се за виноград Господњи. Ево, ми данас прослављамо једну малу чету светих виноградара Господњих, а то су свети српски просветитељи и учитељи задужени за виноград српскога народа. Они су своје послушање заиста обављали усрдно, на челу са духовним оцем свих нас – Светим Савом, првим архиепископом српским. Они су, браћо и сестре, имали велику љубав према Богу и према роду. Они су бесмртна савест српскога народа, путовође наше, светилници наши. Све што имамо у нашем народу дело је руку њихових. А који су најкрупнији плодови које је српски народ принео Богу њиховим радом? То су најпре, браћо и сестре, свети мученици почев од светог великомученика кнеза Лазара и косовских мученика, па све до Харитона косовског, новог косовског мученика. Затим, бескрвни мученици – свети монаси српски, почев од Петра Коришког па све до Јустина Ћелијског и Симеона Дајбабског. Све су то крупни плодови који је српски народ принео Богу, то је стоструки род који смо ми дали Богу.

Много је било добрих виноградара Господњих у нашем народу, али било је и злих, браћо и сестре. Били су малобројни кроз векове, али у наше време су се умножили. Ти зли виноградари данашњи јесу екуменисти. Епископи и свештеници екуменисти, то су зли виноградари. Од њих да бежите као што се бежи од змија. Они ће дати одговор на суду шта су то чинили, да ли су ишли путем светога Саве, да ли су папу називали светим оцем, да ли су се молили са јеретицима? Наши свети преци то нису чинили. То екуменисти од њих нису видели. То је новина у нашем народу. То је брука и срамота њихова, то је пропаст њихова. На њих да се не угледамо, него на светога Саву и остале српске просветитеље и учитеље.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне коју су припремили братство манастира и овогодишњи домаћини славе. Том приликом су верници при овој благодатној катакоби извели пригодни програм.

Инфо служба

 

Све беседе Хорепископа Наума налазе се овде.