Почетна / КАТАКОМБЕ / Манастир Нова Петковица у Метлићу прославио своју храмовну славу

Манастир Нова Петковица у Метлићу прославио своју храмовну славу

Print Friendly, PDF & Email

Преподобној матери нашој Параскеви посвећен је манастир Епархије у егзилу у селу Метлићу код Шапца. Манастир је добио име Нова Петковица. С обзиром да је манастир у изградњи, сестринство манастира своју небеску заштитницу литургијски прославља у манастиру Светог Краља Милутина у Бадовинцима. Овде је празник Свете Петке (14/27. октобар) свечано прослављен Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум. Владици Науму су на Литургији саслуживали: јеромонах Симеон (Весић), јеромонах Теоктист (Вуловић), и јерођакон Методије (Ђурђевић). Присутно је било око 100 светосаваца. Неки од њих су се причестили пресветим и животворним Тајнама Христовим. Након Свете Литургије Владика Наум је одржао пригодну архипастирску беседу. У својој беседи владика је најпре говорио о Светим Оцима Седмог Васељенског Сабора, њиховом учењу о иконопоштовању и њиховој ревности за одбрану Праве Вере од лажних јеретичких учења, а затим је говорио о богоугодном животу и врлинама Свете Петке:

”Она је прави пример како се живи по вери, како се воли Господ, како се воли Црква Божија, како треба живети у овоме свету да бисмо задобили живот вечни. Желећи сједињење са Богом својим и Спаситељем Исусом Христом, она одлази у Јорданску пустињу и тамо скоро читав свој живот проводи у посту и молитви, у сузама, у служби Богу. Колики су трудови њени били у пустињи само је Богу познато, али на основу славе коју она прима у небеској Цркви победничкој и у овој земаљској војујућој, знамо да су били велики, знамо да је она сузама својим угасила угљевље страсти у души својој и сјединила се са Богом, да је постала станиште Светога Духа.

Многи је славе као своју крсну славу, као своје Крсно име, многи су храмови њој посвећени. Ево и наш манастир у Метлићу је њој посвећен. Нека је сретна и Богом благословена слава мати Теодори и њеним сестрама, нека их Господ благослови у укрепи у добром подвигу вере, у монашким трудовима, да они светле својим животом као што је то чинила Света Петка за живота свога”.

Након кратког послужења у манастирској трпезарији сви присутни упутили су се у манастир Нова Петковица у Метлићу. Овде је Владика Наум пререзао славски колач који су у част Свете Петке принели сестринство манастира и овогодишњи домаћин славе: Бранислав Којић из Шапца. За идућу годину пријавили су се Бранислав Којић и Жарко Ћуповац из Шапца и Милош Ковач из Брчког.

Светковање Преподобне мати наше Параскеве настављено је трпезом љубави коју су припремили сестринство манастира, овогодишњи домаћини славе и верници при овој катакомби. У току трпезе љубави приређен је пригодан програм од стране хора „Преподобни Јустин Ћелијски“ из Барајева и верника при овој катакомби.

Инфо служба

Све беседе Хорепископа Наума налазе се овде.