Почетна / ЧЛАНЦИ / Домаћи / Благовести у Ћелијама

Благовести у Ћелијама

Print Friendly, PDF & Email

Православна Народна Хришћанска Заједница
Братство Св. краља Милутина
Ш а б а ц
Е-mail: bratstvosvkraljmilutin@hotmail.rs
телефон: 064/59 89 273

Са криком бола у души, питамо се зашто безосећајно ћути Србија (част појединцима), када хоће душу да нам узму и Православну веру униште. Зар смо опет заборавили да се ћутањем Бог издаје? Данас у Србији не да је тешко бити хришћанин, већ то готово да је забрањено. То потврђује пример владике Артемија и његовог монаштва, брата Милоја Стевановића… И поред свега тога, данас се многи верници питају има ли сврхе борити се, предлажући да наше храмове без борбe напустимо и да се у мишије рупе сакријемо. Због такве ревности за веру ликују екуменисти и новотарци, самоуверено гурајући СПЦ у јерес.

А да се треба борити и како, показао је и СВЕТОСАВСКИ НАРОДНИ ПОКРЕТ (коме припада и наше братство) у манастиру Ћелија на Благовести.
Иако се Ваљевска епархија трудила да заинтересованом делу јавности посебно нагласи околност да је главно сабрање верног народа пребачено на дан кoји је Црква одредила за прослављање Преподобног Јустина Ћелијског (01/14. јуни), ипак је јуче у храму и манастирској порти било доста народа. Присутни су били и четворица владика, двојица доказаних екумениста Атанасије Јефтић и Јован Пурић, и двојица неутралаца, Атанасије Ракита и Милутин Кнежевић (зна се шта је Св. Николај рекао за неутралце).

Док смо чекали испред храма да дођу поменуте владике, Светосавци су запевали „Помози нам вишњи Боже“, са надом да ће Света Литургија бити служена како треба. Богу хвала, Света Литургија је прошла како треба, осим што мајстор за скандале и немире, владика Атанасије Јефтић (ако се у опште може назвати владиком), није пропустио да и овога пута изазове немир. Чим је ушао у храм, почео је да галами на свештеника (попа како га је звао) и ђаконе. А онда је у другој половини Свете Литургије дошао у вербални сукоб са једним братом који је рекао „…и владика Артемије“, када се молитвено помињу присутне владике. То је толико узнемирило вл. Атанасија Јефтића, да је почео да галами. После Светог Причешћа верног народа, владике са свештеницима и ђаконима изашли су код гроба Преподобног Јустина, где су завршили Свету Литургију. Тада се народу обратио владика Јован Пурић, позивајући лицемерно расколнике да се покају и врате у Цркву. А онда, при повратку у храм, пролазећи кроз народ вл. Атанасије (Јефтић), рече народу: „А сада неписмени нека певају“. И тада неписмени запеваше, односно један наш брат запева своју песму („Да нам вера буде чиста“ – коју прилажемо у наставку текста), а народ прихвати. Међутим, када се у трећем стиху поменуше паписти, поменути владика, који је био удаљен неколико метара, разгоропади се и поче да виче. Затим дође до поменутог брата, и као звер баци се на њега, удари га са обе руке у пределу груди. Да није било човека који се налазио у пратњи вл. Атанасија, а који је брзо реаговао и успео да га смири, ко зна шта би било. Ми Светосавци се после тога окуписмо око гроба Преподобног Јустина и запевасмо песме (Ми нећемо Римског папу, Да нам вера буде чиста…). Народ, који је био збуњен понашањем поменутог владике и који, вероватно, није довољно упућен или га не занимају дешавања у СПЦ, просто се одушевио песмом Светосаваца. Било је више него дирљиво гледати верни народ како прилази да се поклони гробу Преподобног Јустина, притом певајући са нама песме.

Ово је само један од примера Борбе за веру, коју смо, иако дубоко свесни своје немоћи, а молећи се Господу и надајући се у Његову помоћ (силу Божију која се у немоћи пројављује – сравни 2. Кор. 12, 9), дужни сви да водимо, ако смо прави Хришћани. На сваком месту и у сваком тренутку, ми смо дужни да сведочимо ИСТИНУ – пре свега својим животом. Послушајмо шта нам Св. Николај поручује: „Зли ветрови ударили су са свих страна на тебе, Србине брате, осећаш ли? Видиш ли? Чујеш ли? Хоће да угасе кандило вере унутра у души твојој. Хоће да прекину везу твоју са родитељима твојим, са претцима твојим, са славом твојом… Безверци хоће да разбију кандило душе твоје. Кривоверци хоће да ти у кандило наспу воду место уља. Маловерци дају ти слободу да држиш кандило своје како хоћеш, само не желе да га виде запаљено… Борба за веру, борба је за душу; борба за душу, борба је за прави живот; борба за прави живот, борба је за једну вредност већу и вишу од свега света и свега у свету… Брани дакле веру своју, јер она брани тебе“.

ПС: Ово је песма која изазива немир и страх код екумениста

ДА НАМ ВЕРА БУДЕ ЧИСТА

СВЕТИ ЈУСТИН ИЗ ЋЕЛИЈА ЗОВЕ ЧЕДА НАЈМИЛИЈА
НЕ БОЈТЕ СЕ ДЕЦО МИЛА СА ВАМА ЈЕ БОЖИЈА СИЛА
ДА НАМ ВЕРА БУДЕ ЧИСТА ЧУВАЈТЕ ЈЕ ОД ПАПИСТА
ПАПИСТИ СУ ЈЕРЕТИЦИ НАШЕ ЦРКВЕ РАСКОЛНИЦИ
ПАПИСТИ СУ ЈЕРЕТИЦИ И ОД ХРИСТА ОТПАДНИЦИ
СВЕТЕ ОЦЕ ПОСЛУШАЈТЕ НОВОТАРЦЕ НЕ ПРИМАЈТЕ
ПО СРБИЈИ ВИ ХОДИТЕ НАРОД СРБСКИ ПРОБУДИТЕ
НЕКА БРАНИ ВЕРУ ОВУ КАО МИЛОШ НА КОСОВУ.

Шабац
дана 26.03/08.04.2011. лета Господњег.

С љубављу у Господа, верна браћа и сестре у Христу,
Братство Светог краља Милутина