Почетна / КАТАКОМБЕ / Велики четвртак у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског

Велики четвртак у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског

Print Friendly, PDF & Email

“Причешћивање Телом и Крвљу Христовом јесте примање у себе Васкрслог Христа,
Победника смрти, Који онима који су с Њим дарује победу над грехом и смрћу.“

Свети Јован Шангајски

На Велики четвртак, када Света Црква врши спомен на установљење Свете Тајне Причешћа, 3/16. априла, Његово Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Преподобног Јустина Ћелијског у Барајеву. Владици Науму су на Литургији саслуживали: протојереј Жељко Марић, протосинђел Иринеј (Ристић), протосинђел Игњатије (Станић), јеромонах Методије (Ђурђевић) и јерођакон Симеон (Васић). Светом Литургијском сабрању је присуствовало око 300 верника. Већина верника се кроз Свето Причешће сјединила са Спаситељем нашим Господом Христом.

Архипастирском беседом верном народу обратио се владика Наум:

„Браћо и сестре, ово наше време је тешко време, када многи лажни пастири саветују својим овцама: „Не долазите у цркве јер ћете се заразити, сачувајте телесно здравље своје“, када многи лажни пастири екуменисти затварају цркве благословима својим, забрањују да се служи Света Литургија док вирус не прође. Због чега браћо и сестре? Због тога што су сами заражени духовним корона вирусом – екуменизмом. Свејерес екуменизама заслепљује им духовне очи и помрачује ум те су изгубили расуђивање. Колико је то велико слепило видимо и сами. Видите ли колику слепоћу и неразумност доноси корона вирус екуменизма? А Богу хвала што нам је дао пастира – нашег Владику Артемија, који је најпре сачувао себе од тог смртоносног вируса да га се не дотакне а онда и све нас научио да узмемо маску молитве и скафандер исповедања Православне вере да вирус екуменизма не би дошао до срца нашег, до душе наше и усмртио нас.

Ево, Богу хвала наши храмови су отворени. Благослов нашег Владике јесте:  „У овој тешкој ситуацији наставити да се Богу молите, долазите у храмове, појачајте молитву, покајање, доброчинство, усрдност и службу Богу.“ То је његов благослов а не: „Немојте долазити у храмове Божије. Затворите храмове. Нема Свете Литургије, молићемо се када прође вирус“. То не говори наш мудри пастир. Дух Свети, Господ Исус Христос учи га како треба поступати у оваквој ситуацији.  Слава и хвала Богу што имамо таквог пастира те можемо да служимо Свете Литургије, да приступамо Извору Вечнога живота, да се исцељујемо од душевних и телесних болести. Због тога, браћо и сестре слушајмо реч свога пастира и идимо његовим путем, путем исповедања Православне вере, путем љубави Господње. “

После Свете Литургије приређена је трпеза љубави за све присутне.

Истога дана увече Владика Наум је служио Јутрење Великог петка на коме се читају дванаест Јеванђеља о страдању Господа нашега Исуса Христа.

Инфо служба

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији. Све беседе Хорепископа Наума налазе се овде.