Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Храмовна слава у катакомби Св. Влкм. Георгија у Републици Српској

Храмовна слава у катакомби Св. Влкм. Георгија у Републици Српској

Print Friendly, PDF & Email

DSC_0192Један од сведока Васкрслог Господа Христа је и Свети Великомученик Георгије. Његов спомен Света Црква слави 23. априла/6. маја, а празник је у народу познат под именом „Ђурђевдан“. Овом предивном угоднику Божијем посвећени су многи православни храмови широм васељене. Катакомба епархије рашко-призренске у егзилу у Републици Српској (село Доња Јошавка) управо је њему посвећена и она је, на дан свог патрона, свечано прославила своју храмовну славу.

Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије уз саслужење архимандрита Варнаве (Димитријевића), протосинђела Варсануфија (Стошића), јерођакона Паладија (Матића) и ђакона Далибора (Јовића). Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 80 светосаваца из Србије, Републике Српске и Аустрије.

У својој архипастирској беседи Владика је говорио о Светом Великомученику Георгију као сведоку Васкрсења Христовог.

У својој беседи владика се осврнуо и на труд монаха ове скромне и предивне катакомбе:

„И они се труде да овде очувају ту светлост божанску која је из гроба засијала, да очувају праву веру у нашем народу, неокрњену, неискварену, непомућену разним јересима екуменизма и папизма. И то је та вера, браћо и сестре, која чуда ствара и за коју се све жртвује, као што је Свети Георгије жртвовао све и свој живот и многи угодници Божији и мученици који су своју веру сведочили и посведочили животом својим и проливањем крви своје.“

Након Свете Литургије епископ Артемије је обавио чин резања славског колача и благосиљања кољива. Поред манастира, овогодишњи домаћини славе били су: Ненад и Предраг Јокановић из Бања Луке и Ђорђе Симић из Бијељине. Свечари Светог Георгија било је и из редова монаштва епархије и то: јеромонах Платон, јерођакон Паладије и монахиња Пелагија. За домаћина идуће године пријавио се Мирко Пушељић из Бања Луке.

Након Свете Литургије Владика Артемије је доделио захвалнице добротворима манастира.

Од стране светосаваца у овој катакомби владика је на уздарје добио гусле као знак сећања на ово предивно светковање и боравак у Доњој Јошавки.

Уследила је трпеза љубави за све присутне.
При повратку за Србију Владика Артемије је, са својим монасима, посетио најцрње српско стратиште – логор смрти Јасеновац. Овде су Богу узнете молитве за покој душа српских страдалника у Јасеновцу и отпевани васкршњи тропари.

Уредништво

Прочитајте транскрипт беседе изговорене на Литургији.