Почетна / ПОДСЕЋАЊА / Подсећања / Подсећање: Сведочење о страдању из прве руке

Подсећање: Сведочење о страдању из прве руке

Print Friendly, PDF & Email

art55ГЛАСНИК  КиМ  број 47,  2. март  2001.

СВЕДОЧЕЊЕ О СТРАДАЊУ ИЗ ПРВЕ РУКЕ

ВЛАДИКА АРТЕМИЈЕ ЈУЧЕ СЕ ВРАТИО ИЗ САД

ДАНАС : ОБЕЋАЊА НИСУ ИСПУЊЕНА

 Београд 22.02.2001. – Циљ наше посете Сједињеним Америчким Државама био је да нову америчку администрацију упознамо са ситуацијом на Косову и Метохији у последњих 20 месеци и са садашњим стањем. Најновији трагични догађаји још више су појачали наше сведочење и оставили упечатљив утисак на наше саговорнике – изјавио је епископ рашко-призренски Артемије (Радосављевић), председник Српског националног већа Косова и Метохије, по повратку из двонедељне посете САД, где је предводио четворочлану делегацију Епархије рашко-призренске.

Током боравка у САД владика је разговарао са високим представницима нове америчке власти, нашим људима у Америци, посетио је тамошње српске манастире и учествовао у раду Првог свеправославног конгреса у САД, који је 13. фебруара одржан у Америчком конгресу у Вашингтону. “Колину Пауелу, америчком државном секретару, кога смо упознали са положајем српске заједнице на Косову и Метохији, саопштили смо шта очекујемо од промена у Београду и Вашингтону. Рекли смо да ниједно од обећања међународне заједнице, која слушамо 20 месеци, није спроведено у дело и да очекујемо да се то промени. Извршили смо неку врсту притиска.

Утисак је да ми нисмо били тамо, најновија трагична догађања на Косову не била ни забележена у Америци. Пауелу сам поводом терористичког напада код Подујева одмах упутио протест”, рекао је владика Артемије и напоменуо:

“Надао сам се да после демократских промена у Београду више нећу морати да путујем, сведочећи о Косову и Метохији, али стварност другачије показује. Од великог значаја било је то што смо били на лицу места да поводом свега што се овде дешавало последњих дана из прве руке то објаснимо као људи који на Косову и Метохији живе. Представници утицајних америчких невладиних институција, попут Херитас фондације, уверавали су нас да је нова америчка администрација спремна за заокрет и нове одлучујуће кораке на Балкану и југоисточној Европи”.

Покушај отмице Небојше Човића владика Артемије оценио је као “доказ невиђене дрскости албанских терориста који су се усудили да на подмукао начин увуку у своју замку потпредседника Владе Србије”.

Ј.  Т.

 

ПОЛИТИКА: У АМЕРИЧКОЈ ЈАВНОСТИ ГОТОВО СЕ

НИШТА НЕ БИ ЗНАЛО…

Епископ се за време двонедељног боравка у Америци сусрео са представницима нове америчке администрације и учествовао на првој свеправославној конференцији.

Његово преосвештенство епископ рашко-призренски господин Артемије одржао је јуче касно после подне, непосредно по повратку из двонедељне посете САД, конференцију за новинаре на којој је говорио о сусретима које је имао са представницима нове америчке администрације и учешћу на првој свеправославној конференцији у Вашингтону.

Оцењујући као корисно ово “сведочење из прве руке о страдању Срба на Косову и Метохији” владика Артемије је нагласио да се у америчкој јавности готово ништа не би знало о најновијим трагичним догађајима код Подујева да делегација косовских Срба није управо у то време била у САД.

Као пример те духовне повезаности матице са својим народом у расејању Његово преосвештенство је поменуо прву свеправославну конференцију одржану у Вашингтону под покровитељством сенатора из Охаја Џорџа Војиновића. На овом свеправославном сабору учествовали су представници грчке, руске, јерменске, етиопске и Српске православне цркве у Америци, а разматрано је како зауставити насиље над српским и осталим неалбанским живљем на Косову и Метохији,  јер је све мање потребно доказивати да екстремисти имају намеру “да очисте Космет од свега што није албанско”.

Од сусрета са представницима нове америчке администрације, епископ рашко-призренски је посебно говорио о разговору са државним секретаром Колином Пауелом. Наишавши свуда на добар пријем, делегација коју је предводио владика Артемије добила је и уверавања да ће америчка администрација помоћи да се побољша положај Срба у овом делу наше земље.

М. Кубуровиц

 

Патријарх Павле служио опело погинулима код Подујева

ГРАЧАНИЦА У БЛОКАДИ

Грачаница, Београд – Неколико хиљада Срба из централног Косова присуствовало је јуче опелу, које је у цркви манастира Грачаница патријарх српски господин Павле, заједно са епископима бившим захумско-херцеговачким Атанасијем (Јефтићем), будимљанским Јоаникијем (Мићовићем) и свештеницима Епархије рашко-призренске служио за осморо погинулих у албанском терористичком нападу код Подујева. Служби у Грачаничком храму Успења Пресвете Богородице присуствовали су и Ханс Хекеруп, шеф Цивилне мисије УН, генерал Карло Кабицозу, командант Кфора, Момчило Трајковић, председник Савезног комитета за Косово и Метохију, представници косовских Срба, као и представници међународне заједнице.

После опела у манастиру Грачаница, како је јавио Радио КиМ из Чаглавице, у Лапљем Селу, Косовом Пољу и Липљану требало је да се обаве сахране петоро погинулих Срба, док ће остали бити сахрањени у централној Србији.

Унмик је јуче Српском националном већу Косова и Метохије доставио списак деветоро идентификованих Срба који су убијени у терористичком нападу код Подујева. На листи погинулих су: Ненад Стојановић (1943) возач из Ниша, Миленко Кратовић (1943) , возач из Ниша, Лазар Милкић (1936) из Липљана, Драган Вукотић, (1954) прогнаник из Косова Поља, Небојша Његош Цокић (1974), прогнаник из Приштине, његова супруга Снежана Цокић, рођена Здравковић (1975) и њихов двогодишњи син Данило Цокић, Мирјана Драговић (1981) из Лапљег Села, Сунчица Пејовић (1972) из Приштине која је живела у Нишу. Списак није коначан, саопштили се представници међународне заједнице, што су потврдили и наши патолози.

Према подацима Унмика у албанском терористичком нападу код Подујева повређена је 31 особа од којих се три налазе у критичном стању. То су Стана Баук (1943) из Косова Поља, Миладин Миша Младеновић (1947) из Липљана и Живана (Зорана) Токић (1948) из Приштине. У Британској болници у Косову Пољу збринуто је 13, у болници у америчкој бази Бондстил седам и у болници у Куршумлији десет повређених, док је лакше повређена Горица Шћепановић отишла за Краљево. Мирјана Ђорђевић (1980) из Косова Поља која се водила као нестала, јавила се јуче да је жива и здрава.

Како наводе Данасови извори, Грачаница је јуче током преподнева била у потпуној блокади Кфора, коју су хеликоптери међународне војне мисије чували и надгледали из ваздуха.

Ј. Т. – ДАНАС