Почетна / САОПШТЕЊА / Посланица атонског манастира Кутлумуш поводом Свеправославног Сабора

Посланица атонског манастира Кутлумуш поводом Свеправославног Сабора

Print Friendly, PDF & Email

KUTLUMUSУ претходном делу смо изнели садржај писама обитељи Григоријат, Филотеј и Каракал. Данас АgionОros.ru објављује најважније одредбе посланице манастира Кутлумуш.
Шест атонских манастира (Кутлумуш, Ксиропотам, Зограф, Каракал, Филотеј и Григоријат) наступило је с критиком докумената, усвојених на скупу Поглавара Помесних Цркава у Шамбезију (21.-28. јануара 2016. године).

У писменом облику светогорци су изразили своју забринутост и узнемиреност у погледу Свеправославног Сабора Свештеном Киноту Свете Горе Атонске. Услед посебне важности питања, била је донета одлука да се размотре документа Свеправославног Сабора на Седници Представника и Игумана светогорских обитељи после Светле Седмице.

У претходном делу смо изнели садржај писама обитељи Григоријат, Филотеј и Каракал. Данас АgionОros.ru објављује најважније одредбе посланице манастира Кутлумуш.
У писму обитељи се истиче «изузетна важност предстојећег сабора за будући православни свет».
У вези с тим братија Кутлумуша иступа с низом примедби, које се тичу текстова докумената, предложених за разматрање на Свеправославном сабору, као и процедуре вршења разматрања.
Житељи атонског манастира изражавају мишљење да предстојећи сабор пре подсећа на «саветовање Поглавара, него на Свеправославни Сабор». Давање права гласа само Поглаварима Цркава и учешће ограниченог броја епископа из сваке Помесне Цркве «нехотице доприноси продирању богословља примата».

Коментаришући перспективе међуконфесионалног дијалога, братија Кутлумуша сматра да је «Једна, Света, Саборна и Апостолска Црква недоследна уколико призна постојање других хришћанских цркава».
Житељи Кутлумуша изражавају неслагање са 22. параграфом документа «Односи Православне Цркве са осталим хришћанским светом». По мишљењу монаха, «уколико у питању није само неуспешно изражавање, онда се њим негира да је веран народ чувар вере. Историја Цркве сведочи да су људи (духоносни оци, преподобни, мученици и исповедници), групе, и, најзад, целокупна пуноћа народа Божјег, следећи апостолско предање о светости, чинили да велики и репрезентативни сабори из прошлости постану неважећи».

У посланици се истиче да «пуноћа Цркве очекује да предстојећи сабор неће игнорисати одлуке сабора, одржаних уз учешће светог Фотија и светог Григорија Паламе. Ако се то не уради, самим тим ће се показати да Православна Црква не прихвата богословље после
7. Васељенског  Сабора».
Братија Кутлумуша изјављује да «не схвата целисходност присуства инославних посматрача на Свеправославном сабору».
У закључном делу посланице је речено:

«Пуноћа Цркве очекује да ће Свети и Велики Сабор постати истински гласоговорник Предања. Истовремено одасвуд се и даље чују гласови, који јачају немир, да неке одлуке могу да изазову веће или мање проблеме и вероватно да доведу до раскола».

 

http://www.agionoros.ru/docs/2366.htm
Текст посланице на грчком видети овде:

http://apologet.spb.ru/ru/церковная-жизнь/85-vsepravoslavnyj-sobor/2504-poslanie-afonskogo-monastyrya-kutlumush-po-sluchayu-vsepravoslavnogo-sobora.html

 

9. мај 2016

Сергеј Валентинович