Почетна / АРХИВА / БПЦ: Одложите сабор, ми не учествујемо!

БПЦ: Одложите сабор, ми не учествујемо!

Print Friendly, PDF & Email

SINOD BPCНа званичном сајту Бугарске патријаршије објављена је Одлука Светог Синода којом се предлаже одлагање Свеправославног сабора, чије је одржавање најављено овог месеца на острву Крит. У случају  да Свеправославни сабор не буде одложен архијереји Бугарске Православне Цркве – чланови Светог Синода, поручују да је у том случају једино решење да не учествују у његовом раду.

Објављујемо комплетан текст поруке Светог Синода Бугарске православне цркве:

У вези са одржавањем Свеправославног сабора, Свети Синод је одлучио да предложи његово одлагање и могућност да не учествује у раду Сабора, ако се  промене које је Бугарска Црква предложила, везане за саму тематику и организацију Сабора  не усвоје и не испоштују

Са позиције Светог Синода узроци и околности овакве њихове одлуке у многоме су:

1) недостатак дневног реда Свеправославног сабора о темама које су од пресудног значаја за Свето Православље и захтевају правовремено свеправославно саборно решење.

2) постојање званичних прогласа -посланица у којима су изнесена неслагања Помесних православних цркава на неке од текстова већ одобрених за рад Сабора.

3) немогућност да се мењају текстови докумената у току рада Сабора, према већ усвојеној уредби о раду Светог и Великог сабора.

4) предложени положај Предстојатеља Помесних православних цркава у просторији предвиђеној за састанке Сабора којом се крши принцип једнакости Предстојатеља Аутокефалних православних цркава;

5) неприкладан положај посматрача и гостију Сабора.

6) потреба да Бугарска Православна Црква- Бугарска Патријаршија преузме велике и неоправдане финансијске трошкове у случају учешћа на Сабору.

Након гласања Свети Синод једногласно одлучио:

1. Позивамо да се Свети и Велики сабор чије је одржавање најављено у периоду од 16. – 26. јуна ове године на Криту одложи и да се наставе припреме за његово касније одржавање

2. У противном, Свети Синод Бугарске Православне Цркве – БП ће категорички остати при својој одлуци да не учествује у раду Светог и Великог сабора заказаном у периоду од 16. – 26. јуна 2016. године.

 

Извор: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=205494