Почетна / САОПШТЕЊА / Обраћање братије Почајевске Лавре поводом предстојећег Свеправославног Сабора

Обраћање братије Почајевске Лавре поводом предстојећег Свеправославног Сабора

Print Friendly, PDF & Email

pochaev_5Братија је сагласна са мишљењем свештенослужитеља и монаха, који су поднели примедбе и предлоге за исправљање предсаборних докумената.

Братија Почајевске лавре се сложила и сагласила са мишљењем свештенослужитеља и монаха, који су поднели примедбе и предлоге за исправљање нацрта докумената, припремљених за Свеправославни Сабор 2016. године. О томе се говори у обраћању, објављеном на званичном сајту манастира.

«Највише питања и примедби изазива докуменат под називом «Односи  Православне Цркве са осталим хришћанским светом», – истичу житељи Почајевске горе.

Братија уверава парохијане и поклонике у своју приврженост црквеним догмама, «којима нису потребне никакве измене».

Монаси позивају верујуће да се усрдно моле за то да се сва чеда Христове Цркве сачувају и учврсте у чистоти Православне вере.

Следи објављивање текста обраћања у целости.

Обраћање братије Свето-Успенске Почајевске Лавре
и братије Свето-Духовског скита Лавре
поводом предстојећег Свеправославног Сабора

Вољени оци, браћо и сестре у Христу!

Од 16. до 27. јуна 2016. године на острву Крит (Грчка) ће се одржати Свеправославни Сабор, који, нажалост, не може да се откаже. На њему ће се разматрати следећа документа:

– Аутономија и начин њеног проглашења;

– Важност поста и држање постова данас;

– Односи Православне Цркве са осталим хришћанским светом;

– Мисија Православне Цркве у савременом свету;

– Православна дијаспора;

– Света тајна брака и препреке за њу.

Највише питања и примедби изазива документ под називом «Односи Православне Цркве са осталим хришћанским светом».

Веома аргументовано, богославски писмено своје примедбе и предлоге за уношење измена у овај документ поднели су Свети Синод Бугарске Православне Цркве, Архијерејски Синод Руске Православне Заграничне Цркве, Свети Кинот Свете Горе Атос, Камењец-Подолска епархија Украјинске Православне Цркве, митрополит Лимасолски Атанасије (Кипарска православна црква).

Житељи Свето-Успенске Почајевске Лавре деле узнемиреност своје сабраће монаха, архијереја, свештеника, богољубивих мирјана, који су забринути за своје спасење и за судбину Цркве Христове.

Захвални смо онима, који су се потрудили и поднели своје примедбе и предлоге за исправљање датих докумената.

Братија Почајевске Лавре се сложила и сагласила са мишљењем Светог Синода Бугарске Православне Цркве, Архијерејског Синода РПЦЗ, Светог Кинота Свете Горе Атонске, Камењец-Подолске епархије УПЦ, митрополита Лимасолског Атанасија (Кипарска православна црква).

За нас је веома важно и просуђивање владике Венијамина, митрополита Владивосточког и Приморског, које је изразио у писму учесницима конференције «Свеправославни Сабор: мишљења и очекивања», која је одржана 19. априла 2016. године на Православном хуманитарном универзитету Светог Тихона.

У своје име желимо да уверимо парохијане и поклонике наше Лавре, да, уздајући се у Божју милост, покров и заступништво Царице Небеске, крепљени молитвама и примером великих подвижника преподобних отаца наших Јова и Амфилохија, чудотвораца Почајевских, посматрајући подвиге наших учитеља, који су преживели најжешће прогоне и срамоћења у време безбожништва, братија-житељи Горе Почајевске и даље ће чинити све могуће да би у храмовима обитељи верујући народ добијао Божанску Благодат у Светим тајнама свете Православне Цркве, коју је основао Сам Христос Спаситељ, чије Догме су учврстили свети оци у одлукама седам Васељенских Сабора и нису им потребне никакве измене. Јер Божанска Истина је савршена и непроменљива. А Спаситељ света нам је поверио да је чувамо и проповедамо, а не да је «дорађујемо».

Чврсто верујемо да ће Господ наш Исус Христос сачувати Своју Цркву непоколебљиву и непобедиву «и врата паклена неће је надвладати» (Мт. 16, 18).

Позивамо богољубиви народ да узнесе своје усрдне молитве да би нас Свемилостиви Господ и убудуће учвршћивао у чистоти Православне вере, у којој је једино могуће вечно спасење.

 

Извор: http://pravlife.org/content/pochaevskaya-lavra-vystupila-s-obrashcheniem-po-povodu-vsepravoslavnogo-sobora