Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / У Богородичином манастиру у Прањанима свечано прослављена храмовна слава

У Богородичином манастиру у Прањанима свечано прослављена храмовна слава

Print Friendly, PDF & Email

У понедељак, 8/21. септембра, у Богородичином манастиру у Прањанима код Горњег Милановца свечано је прослављена храмовна слава Рођење Пресвете Богородице – Мала Госпојина. Свету Архијерејску Литургију поводом храмовне славе служио је Његово Преосвештенство  Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Артемије уз саслужење Његовог Преосвештенства Хорепископа старорашког и лозничког Г.Г. Николаја, Његовог Преосвештенства Хорепископа липљанског и ужичког Г.Г. Ксенофонта и других 12 свештенослужитеља епархије. Овом свештеном литургијском сабрању присуствовало је око 350 верника из разних крајева наше отаџбине. Многи од њих су се причестили пресветим и животворним Тајнама Христовим.

У току Литургије Епископ Артемије рукоположио је јерођакона Исидора (Арсеновића), сабрата манастира Светог Архангела Гаврила у Готовуши, у чин јеромонаха.

Након Литургије Владика Артемије је извршио чин резања славског колача и благосиљања жита које су у част Пресвете Богородице принели сестринство манастира и овогодишњи домаћини славе Будимир и Горица Марић и Горан Јосијевић из Чачка. Са манастиром су славиле и сестре из „Кола српских сестара“ из Чачка. За наредну годину пријавио се Душан Крстовић из Чачка.

Затим се веома надахнутом архипастирском беседом присутном народу обратио Владика Ксенофонт:

„Нека је срећан празник, браћо и сестре, овај велики и дивни дан. Господ нам је дао ово дивно време да се саберемо данас овде да одслужимо Свету Литургију, Свету Евхаристију, да прославимо велики празник Богомајке Пресвете Богородице, оне која се удостојила да буде мајка самога Господа. А шта нас поучава данашњи дан и данашњи празник, браћо и сестре? Понајприје, свака хришћанска душа може да се напоји, да се надахне и да се поучи из светих црквених пјесама; а обиље црквених пјесама посвећено је Мајци Божијој и пјевамо их свакодневно. Чули сте како наше часне сестре монахиње поју, како се Мајци Божијој обраћају богомољачким пјесмама да моли од Господа милост за нас. А понајлепше песме црквене састављене су у богослужбеним књигама нашим. Оно што изражава саму суштину и саму љепоту данашњег празника је тропар посвећен овом данашњем дану – Рођењу Пресвете Богородице. Каже тропар Пресветом рођењу Пресвете Богородице:  Рођење Твоје Богородице Дјево засија као радост свему свјету. Каква је то радост засијала рођењем Пресвете Богородице? Засијала је радост оне неприступне свјетлости самог Христа Бога нашег јер се, како рекох, удоостојила да буде Мајка Христа Бога нашег. А све око Пресвете Богородице дивно је и велико и чудесно, па је тако чудесно и Њено рођење, јер није се родила потпуно уобичајеним начином иако се родила од својих родитеља, од свог оца Јоакима и мајке Ане, али чудесним начином зато што су Јоаким и Ана, побожни Јевреји, читав живот  провели у побожности испуњавањем заповести Божјих ипак провели у тузи, јер читав живот су провели без потомства, без чада свога. Па зато и каже друга црквена песма посвећена данашњем празнику: „Јоаким и Ана рјешише се срамоте да немају дјеце а Адам и Ева од смртоносне трулежи и од клетве“. А кава је то трулеж и каква је то клетва којом је род људски био проклет, у којој се род људски сурвао? Она клетва којом су прародитељи Адама и Еве проклели сами себе не послушавши ону једну једину заповест Божју о посту. И заиста, доликовало је да сам Бог на земљу сиђе, да се сам Бог оваплоти, да сам Бог проживи са нама као човек на земљи, да на Крст буде распет, да страда својим  човечанским тијелом на Крсту, али да се тиме не заврши него да светлим и славним васкрсењем Својим дарује нама живот вечни“.

Празнично славље настављено је трпезом љубави. У току трпезе љубави приређен је пригодни програм од стране верника при овој прелепој и благодатној катакомби.

Инфо служба