Почетна / БОГОСЛУЖЕЊА / Катакомбе / Прослава Преподобног Максима Исповедника у Кули

Прослава Преподобног Максима Исповедника у Кули

Print Friendly, PDF & Email

Великог светилника Цркве Божије и великог поборника Православља, Преподобног Максима Исповедника, Света Црква прославља 21. јануара/3. фебруара. Овај дивни угодник Божји је небески заштитник Његовог Преосвештенства Хорепископа новобрдског и панонског Г.Г. Максима. Спомен Светог Максима Исповедника свечано је прослављен у манастиру Свете Тројице у Кули Светом Архијерејском Литургијом којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски у егзилу Г.Г. Ксенофонт. Владици Ксенофонту су на Литургији саслуживали: Његово Преосвештенство Хорепископ новобрдски и панонски Г.Г. Максим, Његово Преосвештенство Хорепископ хвостански и барајевски Г.Г. Наум као и још 18 свештенослужитеља епархије. Литургији је присуствовало бројно монаштво епархије и око 250 светосаваца. Неки од њих су се причестили пресветим и животворним Тајнама Христовим.

Пре Литургије Епископ Ксенофонт је благословио облачење подрасника искушеницима ове свете обитељи Зорану (Ђурђевићу) и Луки (Костадиновићу). У току Литургије Владика Ксенофонт је у чин јеромонаха рукоположио сабрата манастира јерођакона Пајсија (Марковића).

Након Свете Литургије Владика Ксенофонт је обавио чин резања славског колача и благосиљања жита које је у част Преподобног Максима Исповедника принео Владика Максим.

Својом архипастирском беседом верном народу обратио се Владика Ксенофонт. Говорећи о животу Светог Максима и његовом исповедању вере Православне, Владика је између осталог рекао:

„Када човек исповједа вјеру Православну, када човек вјерује непоколебљиво зна да је са њим на овој земљи сами Господ и Пресвета Мајка Божија и читава она торжествујућа Црква небеска која га укрепљује која му снаге даје. Па тако и поред батина и поред шамара и поред свих оних страдања и поред одсјеченога језика и одсечене десне руке и прогонстава које је трпио у животу своме остаде свети Максим Исповједник непоколебив у исповједању вјере своје све до смрти своје, па је тако и смрћу својом и животом својим запечатио оно у шта је вјеровао.

Нека се не заварава нико, да без исповједања вјере Православне и потврђивања вјере Православне и срцем и устима може да буде спасења човјеку. Знамо то и ми, знао је то и наш свети старац блажене успомене Владика Артемије и зато смо и као појединци и као епархија пошли путем исповједања вјере Православне. Зна то и Владика Максим, и зато чесно и часно носи име овог великог светитеља и овог великог исповједника Божијег, светог Максима Исповједника.“

Уследила је трпеза љубави за све присутне. Овом приликом присутном монаштву и верном народу пригодним беседама обратили су се најпре Владике Наум а потом и слављеник Владика Максим.

Инфо служба