Почетна / ПОДСЕЋАЊА / Подсећање: Рушења српских гробаља

Подсећање: Рушења српских гробаља

Print Friendly, PDF & Email

ghgfdsГласник КиМ број 116, 3. јул 2002. године

Информативна служба Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске

СРПСКО ПРАВОСЛАВНО ГРОБЉЕ У МИЛОШЕВУ ЗАТЕЧЕНО ОСКРНАВЉЕНО

Приштина, јуни 2002.

Протојереј Зоран Филиповић, српски православни свештеник за Бабин мост и Милошево, данас је потврдио епархијској информативној служби да је српско гробље у селу Милошеву, десетак километара северно од Приштине, затечено оскрнављено.

У суботу, 22. јуна, о. Зоран и мања група његових парохијана, у пратњи војника КФОР-а, посетила је српско гробље у селу Милошеву како би обавили парастос за духовданске задушнице. Тек што су дошли на лице места могли су да виде да је најмање седамдесетак споменика на гробљу било порушено. „Готово да нема ниједног споменика који није порушен. Међутим, нама је било најтеже када смо видели да су скоро све фотографије покојника на споменицима биле са изгребаним очима“, рекао је о. Зоран. Свештеник није знао да каже када је гробље оскрнављено али је потврдио да су прошле године у ово време споменици били читави и да је парастос несметано одслужен. Отац Зоран је у име својих парохијана написао протестно писмо локалном администратору УНМИК-а у општини Обилић којој Милошево припада.

Тањуг преноси да је портпарол УНМИК полиције у Приштини Бери Флечер изјавио да тај инцидент није пријављен мисији УН.

Након недавних случајева скрнављења гробаља у Ђаковици, Пећи и Ораховцу овај последњи у низу инцидената потврдио је бојазан епископа Артемија који озбиљно сумња да су Косовски Албанци оштетили или сасвим уништили сва српска гробља ван војно заштићених енклава.

Српска православна епархија рашко-призренска са својим верним народом и свештенством најоштрије осуђује овај варварски чин и хитно захтева од УНМИК-а и КФОР-а да заштити преостале српске светиње у складу са обавезом коју су преузели у оквиру Резолуције СБ УН 1244. „Српски народ и Црква виде Мисију УН и КФОР као директно одговорне због упорног толерисања систематског уништавања православних светиња широм Косова и Метохије. Колико знамо још ниједан починилац ових злочина није приведен суду за што нема оправдања и представља отворену срамоту. Ћутање и чак бесрамно негирање ових догађаја од стране албанских политичких представника, који још Цркву оптужују због пропаганде, још више потврдђује недемократску и дискриминаторну оријентацију нових косовских институција, што још више обесхрабрује Србе да у тим институцијама учествују. Са таквим начином понашања Косово не иде у правцу Европе већ постаје најнецивилизованији и најзаосталији део старог континтента“, изјавио је протосинђел Сава (Јањић) поводом најновијег инцидента у Милошеву.

„Лидери који нису у стању да покажу политичку одговорност и ништа не чине да зауставе уништавање вековима старих хришћанских споменика на Косову и Метохији не раде за интересе свих грађана већ директно служе уским интересима албанских екстремиста. Такве лидере српски народ не може прихватити као сопствене јер они косовске заједнице воде ка даљој конфронтацији. Међународна заједница не сме да се заварава празном реториком и треба да захтева хитне кораке од стране Владе и Парламента да се једном оконча овакво понашање“, закључио је отац Сава.

 

На летње Задушнице

СРБИ ОБИШЛИ ГРОБЉЕ У ЈУЖНОЈ МИТРОВИЦИ

Косовска Митровица, јуна (Бета)

Неколико стотина Срба из северне Косовске Митровице обишло је данас, на летње Задушнице, православно гробље у јужном, већински албанском делу подељеног града.

Српска православна црква и њени верници данас обележавају Дан светог Кирила Александријског, када падају и летње задушнице, дан молитве за умрле чланове породице.

Верници су се до гробља у јужној Митровици превезли аутобусима у пратњи КФОР-а и полиције УНМИК-а. Током посете није било инцидената.

На православном гробљу у јужној Митровици више стотина надгробних споменика је порушено или оскрнављено, а запаљена је и унутрашњост гробљанске капеле.

АЛБАНЦИ КАМЕНОВАЛИ ПЕЋКУ ПАТРИЈАРШИЈУ

ПЕЋ – У последњих четири до пет дана велики број албанских екстремиста је неколико пута опкољавао Патријаршију и кружио око ње, а у два наврата су је и каменовали – казе за „Блиц“ монах Јован Ћулибрк, који се заједно са сестринством налази у Патријашији. Он је истакао да је реч о новим притисцима на Србе који желе да се врате на своја огњишта у општинама Пећ и Клина. – Припадници италијанског КФОР-а направили су барикаду од врећа са песком и шљунком, на коју се Албанци пењу наочиглед КФОР-а и каменују нас. Чак и када неког од починиоца ухвате војници КФОР-а, тај бива пуштен на слободу и до сада никада нико од Албанаца није одговарао за овакво малтретирање – прича отац Јован.

Он каже да је нарочито критично било у среду увече око 23 сата, када се стотинак Албанаца окупило на брду које гледа на Патријаршију и када су правили несносну буку. А све то, објашњава отац Јован, зато што у Патријаршију долази све већи број Срба који желе да се врате у своје домове.